Operatív törzs: Müller Cecília rendkívüli fegyelmezettséget kér

HírKlikk 2020. szeptember 19. 13:13 2020. szept. 19. 13:13

Az operatív törzs ismét sajtótájékoztatóval jelentkezett, amelyet élőben közvetített az M1. Legutóbb június közepén állt ki a nyilvánosság elé Müller Cecília tiszti főorvos, illetve a rendőri vezetők, orvosok, majd a vészhelyzet megszűnésével a napi tájékoztatót is beszüntették.

Lakatos Tibor dandártábornok, az ügyeleti központ vezetője, arról adott tájékoztatást, hogy a nyár folyamán, a tavaszi munka kiegészült a határőrizeti feladatokkal, mivel az országba csak azokat szabad beengedni, akik a járványügyi feltételeknek megfelelnek. Ellenőrzik továbbá a hatósági házi karanténokat is. 56 ezernél is több esetben volt elektronikus, több mint 1 millió esetben pedig személyes ellenőrzés.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos arról adott tájékoztatást, hogy körülbelül ötödik napja közelíti az ezret a napi fertőzöttek száma. Elmondta: tudható volt, hogy következik egy második hullám, amely eltérő, a tavaszi hullámtól. A járványkezelésnek is –  ennek megfelelően – el kell térnie a tavaszi stratégiától. Tavasz óta ugyanis – a tiszti főorvos tájékoztatása szerint – már sok információt megtudtunk a vírusról.

Míg tavasszal az idősek voltak, jelenleg a 20-29 éves korosztály tagjai a leginkább érintettek.

Azt kiemelte, hogy viszont a vírus súlyos lefolyásának ugyanúgy az idősek, krónikus betegek vannak leginkább kitéve. Ezután Müller Cecília a napi adatokat ismertette. A fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 41 év, ha csak az utolsó tíz nap átlagát vizsgáljuk, 35 év.

Elmondta,

Az a célunk, hogy kevés szabályt, jól irányzott-célzott szabályt alkossunk – és hozzátette, hogy ezek közül a legfontosabb a maszkviselés. A lényeg a tiszti főorvos szerint, hogy a maszkot jól viseljük. Ezután a kendő, vagy a póló felhúzása már nem elegendő. Rendkívüli fegyelmezettséget kérek mindnyájunktól

– hangsúlyozta. Müller Cecília szerint, nem csak lehetőség, hanem kötelesség, hogy az élet ne álljon le ismét Magyarországon. Kérte, hogy a kézmosásra is nagyon figyeljünk.

Nagyon hasznos lehet most az influenza elleni védőoltás – mondta el, és kiemelte: a kockázati csoport nagyjából azonos. Ezzel a lakosság az egészségügyi ellátórendszernek is segít. Október második felében fognak rendelkezésre állni az oltóanyagok és mindenki számára ingyenesen elérhető lesz.