(Operatív) törzsi viszonyok

Dr. Dávid Ferenc       2020. május 20. 09:46 2020. máj. 20. 09:46

Jó magyar ember módjára, kedden délelőtt 11 órakor bekapcsoltam az M1 csatornát és vártam az operatív törzs tájékoztatóját, amelyen két rendőrtiszt – Kiss Róbert és Gál Kristóf – valamint dr. Müller Cecília vett részt. Semmi újat és jelentőségteljeset nem mondtak, így lassan-lassan lecsukódott a szemem. Aztán nagy nehezen csak fennmaradtam és nem hagytam ott a képernyőt, hiszen vártam a sajtó képviselőinek előre megfogalmazott és írásban megküldött kérdéseit. A kérdések átlagosan voltak érdektelenek, a válaszok szintén.

Amire viszont felkaptam a fejem, az a kérdezők sorrendje és a kérdezők összetétele volt. Ekkor már vadul jegyzeteltem: 1. Origo, 2. Lokál, 3. HírTv /három kérdés/, 4. Ripost, 5. MTI, 6. Dunántúli Napló, 7. Zalai Hírlap, 8. Békés Megyei Hírlap, 9. HVG, 10. RTL (két kérdés)

Nem leszek hosszú, hiszen a fenti lista önmagáért beszél:

1. A sorrend és az arány jól mutatja a pillanatnyi sajtó-erőviszonyokat. Az először kérdező nyolc tagú kormánypárti csapat tíz kérdést tehetett fel, ezután a kéttagú (HVG, RTL) mancsaft mindössze hármat. A végeredmény tehát hazai pályán: 10:3 a rezsimhez mindig hű bértollnokok javára

2. Az országos napilapok közül, már egyik sem mutatott érdeklődést a délelőtti program iránt. A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap esetében viszonylag egyszerű a válasz: ők szolgai módon átveszik a „hírgyárból” (MTI) a kész anyagokat, minek fárasszák magukat fölöslegesen. Tartok attól, hogy a Népszava más miatt nem szerepelt a kérdezők listáján: az elmúlt 60 napban kérdéseik csak elvétve mentek át az operatív törzs „szűrőjén”, vélhetően most is ez történt.

3. És, ami talán legfeltűnőbb, hogy az  Index, a Hírklikk, a 24.hu, az atv.hu, a 444.hu, és a 168ora.hu részéről egyáltalán nem olvastak fel kérdést. Lehet, hogy az ő kérdéseik is „elvesztek”, de az sem kizárt, hogy információikat már az operatív törzs napi fórumánál hitelesebb helyről szerzik be. Persze azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a Népszava és a fent felsorolt hat online felület újságírói már csak egyszerűen bojkottálják az unalmas rendezvényt.

Mindegy, hogy melyik feltételezésem igaz, a helyzet szomorú és nem is hiszem, hogy jelentősen javulhatnának a sajtókörülmények. A kormány helyében már nem is erőltetném tovább a kiüresedett délelőtti szeánszok megtartását. Sokkal egyszerűbb lenne, ha a két rendőrtiszt nem kérdezz-felelek játékot játszana, hanem a válaszokat parancs formájában közölnék a dolgozó néppel. A parancshirdetésre – az igehirdetés előtt – minden péntek reggel 7.30 –kor, a jövőben kötelező hallgatású Kossuth adón kerülne sor. A kihirdető nem egyenruhás személy, a nép mégis Vezénylő Tábornokként ismeri.