Orbán 133 bátor embere kiröhögte a magyarokat

Föld S. Péter 2020. szeptember 22. 16:15 2020. szept. 22. 16:15

Folytatódott a parlament munkája. A képviselők közül többen is kérdezték Orbán Viktort a sok vitát kiváltó tesztelésről. Mint köztudott, Magyarország a tesztek számát tekintve, a hátsó régiókban kullog, ráadásul idáig az elvégzett tesztek sokba kerültek, sokan sokat kerestek rajtuk. Ezen kívánt változtatni a kormány, amikor hatósági árassá tette a tesztelést. Most már egy teszt ára nem lehet több, mint 19 500 forint. Ettől kezdve, csak az állam keres a teszteken, lévén, az emberek ezeket egyszer már tb-járulékként kifizették.

Amúgy a 19 500 forintos ár sem olcsó, főleg, ha egy több tagú családról van szó. Mondjuk, ha az illetők az Alapjogokért Központ kerti partiján fertőződtek meg, vagy váltak kontakt személlyé, akkor ingyen is megúszhatják, de oda csak néhány kormánytag, valamint más prominensek kaptak meghívást, egyszerű polgár egy sem.

Ami a parlamentet illeti: először az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes kérdezte Orbánt. Szerinte a koronavírus tesztek 19 500 forintos hatósági ára továbbra is nagyon magas, a kérdése pedig az volt, nem gondolta-e meg magát Orbán az ingyenes teszteléssel kapcsolatban. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy a kormány a nemzetközi egészségügyi szervezet, a WHO protokollját követi, s ha a háziorvos kéri a tesztelést, akkor az ingyenes. Szerinte a 19 500 forint korrekt ár. Amikor Kunhalmi azt nehezményezte, hogy a tb-járulék formájában egyszer már kifizették az emberek a tesztet, a miniszterelnök arra emlékeztette, hogy a szocialisták milyen juttatásokat vettek el az emberektől.

Varju László a Demokratikus Koalíció képviselője szintén az ingyenes tesztekről kérdezte Orbánt, különös tekintettel arra, hogy a tesztelés szinte egész Európában ingyenes. Orbán elmondta, hogy a hatósági ár korrekt és nem üzlet, majd Varjunak is elmagyarázta, hogy a szocialista kormányok milyen juttatásokat vettek el az emberektől.

Amikor a Párbeszéd részéről Kocsis-Cake Olivio is megkérdezte Orbánt, mikor lesz ingyenes a tesztelés, a kormánypárti képviselők soraiban kitört a röhögés. Lám, az ellenzék még mindig ezen lovagol, ez a Kocsis-Cake sem tud lejönni a szerről, ő már a harmadik, aki megkérdezi Orbánt, tényleg jó arc, nagyon vicces. A miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy Kocsis-Cake pártjának, a Párbeszédnek az elnöke Karácsony Gergely főpolgármester, Budapestnek sok pénze van, mégsem segíti a járvány elleni védekezést.

Már érdemes volt Orbán 133 bátor emberének megjelennie a parlamentben, nem minden nap lehet ilyen jót röhögni azokon a szerencsétlen hülyéken, akik – ellentétben velük – kénytelenek fizetni a tesztelésért.