Orbán 73 évesen akarja megnyitni az olimpiát

Németh Péter 2019. január 14. 10:53 2019. jan. 14. 10:53

Orbán Viktor, információink szerint, egyáltalán nem tett le arról az álmáról, hogy Magyarország olimpiát rendezzen. Egyesek szerint azt is megbánta, hogy a Momentum aláírásgyűjtési akciójának sikere láttán visszarettent, és meghátrált a pályázástól. Nem pusztán azért bánta meg, mert ezzel a gyáva miniszterelnök képét mutatta a nyilvánosság felé, és ez az, amit mindig mindenkor el akar kerülni, hanem mert, noha nem valószínű, hogy sikeres lett volna a pályázat, de legalább Budapest beköszönt volna a nemzetközi piacra. Bár a magyar főváros ezt megtette azzal, hogy egyáltalán jelentkezett a rendezésre, és ezt a szándékát hosszú ideig fenn is tartotta, de a finisben már nem szerepelt a neve.

A hírklikk információi szerint a miniszterelnök most messzebbre néz, legalább is ebben az ügyben, mint ahogy a kormányzati terveit megfogalmazta: 2032, vagy 2036 a céldátum. Azt ugye tudjuk, hogy 24-es olimpia Los Angelesé, míg a28-as Párizsé, ebből következően, illetve ismerve a helyszínválasztások ritmusát, 2032ben, Párizst követően, aligha van esély egy újabb európai rendezésű olimpiára, Annál is kevésbé, mert a mai tudásunk szerint ezt India szeretné megkapni. Vagyis ez azt jelenti, hogy a 2036-os játékokat szeretné Orbán elhozni Magyarországra, ami azt is jelenti, hogy elképzelései szerint még akkor is aktív vezetője lenne az országnak. Hogy éppen miniszterelnökként, vagy elnökként, ezt nyilván csak ő maga tudja.

Az előkészületek már nagyban folynak, még akkor is, ha hivatalosan egyelőre senki nem beszél az olimpiáról. Az úszóvilágbajnokság megrendezése – információink szerint a 2026-os vizes vb rendezéséért is „elmegyünk” - , valamint a 2023-as atlétikai világbajnokság Budapestre hozatal egyértelműen a majdani olimpiai helyszín alkalmasságát kívánja igazolni. Amennyiben ugyanis magyar főváros a labdarúgás utáni két legnagyobb, legtöbb országban űzött sportág számára alkalmas helyszín, akkor szinte már nincs is kérdőjel, hogy a sport szempontjainak meg tud felelni Budapest. Ráadásul a nagy ütemben zajló futball-stadion építések és a 2020-as Európa-bajnokság, amikor is három csoportmeccset és egy középdöntőnek adhat otthont a főváros, a focit is a rendezésre alkalmas listára helyezi.

Más kérdés, hogy turisztikai és infrastrukturális szempontból alkalmasak vagyunk-e egy olimpia lebonyolítására. A szakértők döntő többsége szerint nem, ezen felül az is problémát okozna, hogy miként hasznosuljanak a létesítmények és egyáltalán ki tartsa fenn azokat az olimpia végeztével. Orbánt persze a dolognak ez a része kevéssé érdekli; életműve megkoronázásának tartaná az ötkarikás játékok rendezési jogénak elnyerését, amelynek házigazdája lehetne ő maga, ő nyithatná meg a versenyeket, szóval igazi ünnep lenne az életében. Ráadásul még akkor sem lenne idős ember, mindössze a 74 évesen köszö9nthetné a világ legjobb sportolóit.

Visszatérve az infrastrukturális problémákra: néhány nappal ezelőtt jelentette be Fürjes Balázs, a fővárosi fejlesztések felelőse, azokat a nagyszabású terveket, amelyek jelentősen átalakítanák Budapest közlekedését is; ezek az elképzelések is, ismereteink szerint, ,ár egy majdani olimpia rendezéséhez illeszkednek.