Orbán a legmagasabb helyről kapja a jóváhagyást

HírKlikk 2019. január 24. 05:41 2019. jan. 24. 05:41

Hogyan ösztönzi Donald Trump stílusa az amerikai elnök utánzóit szerte a világban? Erről közölt elemzést a Washington Post, amely a magyar miniszterelnököt sem hagyta ki a cikkéből.

Washington Post, amely amellett, hogy a Mitchellről szóló hírfolyamot elindította, nagyon terjedelmes áttekintést közöl – történetesen budapesti keltezésű írásában – arról is, miként hat ösztönzően Donald Trump stílusa az amerikai elnök különböző utánzóira szerte a világban - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Az ilyen, széles körben, Brazíliától a Fülöp-szigetekig szerte a világban átvett stílusjegyek között említi a lap annak a jelmondatnak a használatát, hogy a saját ország az első. De ugyanígy megfigyelhető a nemzetközi jogi és emberi jogi aggodalmak figyelmen kívül hagyása, továbbá a jogszabályok tetszés szerinti hajlítgatása, az állami szakapparátus jogállami fékező erejének, az úgynevezett „mély államnak” a félretolása. És végül nem kevésbé az, hogy amikor a sajtó vagy valaki más bírálatot fogalmaz meg, akkor a válasz: fake news, álhír. 

A despoták és a reménybeli despoták Trumpban nem csupán mintaképet, hanem egyben igazolást is látnak, írja a Washington Post, és olyan értelemben idézi Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – minősítése szerint „Magyarország egyre autokratikusabb vezetőjét” –, hogy Trump „a világon a legmagasabb helyről származó jóváhagyást” jelenti. 

A cikk kitér a Közép-európai Egyetem, a CEU ügyére is. Az amerikai és magyar diplomát is adó egyetem hosszú ideig a Kelet és a Nyugat közötti létfontosságú híd szerepét töltötte be – írja a lap.

A Washington Post így folytatja: „a magyar fővárosból való kényszerű távozás bejelentése nyomán David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Trump közeli barátja – ahelyett, hogy Orbánt hibáztatta volna – a felelősséget rátolta az oktatási intézmény alapítójára, Soros Györgyre.”

Ez – írja a Washington Post – szakítást jelent azzal az eddigi, mindkét nagy párt által követett amerikai politikával, amely védelmezte az oktatási szabadságot. A Washington Post felemlegeti azt is, hogy Cornstein azt állította, nem látja annak bizonyítékát, hogy a magyar kormány megsértené a polgárok szabadságjogait, holott egyre gyűltek az ezzel ellentétes bizonyítékok. 

Forrás: Klubrádió