Orbán a Néppártban maradna, de a neofasisztákkal barátkozik

HírKlikk 2019. szeptember 23. 14:05 2019. szept. 23. 14:05

A Fratelli d,Italia olasz neofasiszta párt találkozójának és Orbán Viktor részvételének szinte kizárólag csak az olasz sajtó szentelt figyelmet. Ritka kivételként az Euronews „Róma: az olasz testvérek hívták, és Orbán jött” címmel közölt rövid híradást az eseményről.

Rámutatott, hogy a részvétel nemzetközi volt, amennyiben a vendégek között volt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mellett Orbán Viktor magyar kormányfő és Hermann Tertsch, a jobboldali populista spanyol Vox párt tagja, az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformerek elnevezésű frakciójának elnöke.

Tertsch kifejtette: „A jobboldalnak jó esélye van, hogy az elkövetkező öt évben átalakítsa az Európai Parlamentben az erőviszonyokat. Németországban a következő években el kell dönteni, hogy a CDU örökké egy baloldali kormányban akar-e maradni, vagy végre igazi konzervatív kormányt akar-e az AfD-vel”.  A vendégek között volt Antonio Tajani, a konzervatív Forza Italia alenöke, az Európai Parlament volt elnöke, aki arról beszélt, hogy a bevándorlás kérdését összeurópai szinten kell megoldani. „Nem nemzeti ügy, és nem is a nyitott kikötők, vagy a civil mentőhajók kérdése”.

A műsorszóró római tudósítója kiemelte: „Ez a 22. alkalom, hogy ezt a konferenciát megrendezték, és Orbán Viktor személyében első ízben vett részt külföldi kormányfő. Matteo Salvini meghívását ignorálta, de Giorgia Meloni meghívását elfogadta. Azt remélik, ez a megfelelő út a jobboldal újbóli felélénkítéséhez, és ahhoz, hogy egységesnek mutassák a jobboldalt. Olaszországban erős a szövetség Salvini Ligája és a Fratelli D,Italia között, egy együtt állnak szemben az új kormánnyal. Európában azonban továbbra is fennállnak a pártok különbözőségei: a Lega és a Fratelli más-más frakcióban foglal helyet, míg Orbán Viktor inkább az Európai Néppártban szeretne maradni.” 

Forrás: Hírklikk