"Orbán a saját hatalmi játszmáját játssza a magyar emberek kárára"

2019. március 21. 14:38

A Jobbik szerint Magyarország veszített a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának felfüggesztésével.

 Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján az EPP döntését és a Fidesz azt követő kommunikációját egy örkényi egyperces novella abszurditásához hasonlította, és úgy vélte: egy olyan háttéralku, kompromisszum született a felek között, hogy mindenki "arcvesztés nélkül" tudjon távozni a tárgyalóasztaltól, és saját szája íze szerint kommunikálhassa a történteket. 

Gyöngyösi Márton szerint a néppárt vezetői és a Fidesszel szemben kritikus 13 párt is megkapta, amit akart, hiszen felléptek az EPP egységéért, kiiktatták a Fideszt, a döntést pedig "elodázták a végtelenségig".

Ugyanakkor - mondta -  az EPP döntése alapvetően nem a Fidesznek káros, hanem Magyarországnak.    

Kérdésre válaszolva hozzátette: Orbán Viktor a "saját hatalmi játszmáját játssza a magyar emberek kárára", holott Magyarország érdeke az lenne, hogy a mindenkori magyar kormánypárt a nemzetközi színtéren és az európai politikában olyan szövetségesekre leljen, ahol a nemzeti érdeket a lehető leghatékonyabban lehet érvényesíteni. A Fidesz azonban "kisstílű, hatalommániás" politikájának mindent alárendelve, "felrúgta a tárgyalóasztalt", hogy Orbán Viktor a "habitusát kiélhesse" - fogalmazott.

Gyöngyösi Márton úgy véli: valójában a bevándorlást ellenző néppárt éppen azért függesztette fel a magyar kormánypárt tagságát, mert a Fidesznél nincs nagyobb bevándorlást szervező és támogató párt Európában.

Emellett ott van a jogállamiság problémája is, hiszen ma már mindenki látja Európában, hogy a Fidesz egy félfeudális, diktatórikus államrendszert épít ki, szisztematikusan számolva fel a demokráciát - folytatta.

A Jobbik frakcióvezetője veszélyesnek minősítette Orbán Viktor politikáját és hangsúlyozta: a májusi európai parlamenti választás tétje az, hogy Magyarországot kivezeti-e az Európai Unióból a miniszterelnök.

Gyöngyösi Márton azzal kapcsolatban kapott kérdést, hogy a Jobbik és a DK politikusai egy színpadon álltak a március 15-i ellenzéki tüntetésen. Azt mondta: kevés dologban értenek egyet Dobrev Klárával, így az európai föderalizáció kérdésében sem, ugyanakkor ezen a tüntetésen a magyar demokrácia melletti kiállás, és a nemzeti együttműködés rendszerével való szembehelyezkedés volt az az ügy, amely összeterelte az ellenzéki pártokat. Ebbe se többet se kevesebbet nem kell belelátni - fogalmazott.
  

Forrás: MTI/Hírklikk