Orbán a Trónok harcában

HírKlikk 2019. április 25. 11:16 2019. ápr. 25. 11:16

Ha nem is mérhető az élőknek és a holtaknak a Trónok harca tévésorozatban várható nagy összecsapásához, minden eddiginél nagyobb tétje lesz az európai parlamenti választásnak. Matteo Salvini budapesti látogatásával a populisták erőt demonstrálnak, ám dühükön kívül semmiben sem értenek egyet, olvasható a HVG-ben.

Az EP-választások eddig hagyományosan lanyha érdeklődés mellett zajlottak, a pártok szinekúrának, jól fizetett, tényleges munkát nem kívánó állásnak tekintették az EP-képviselőséget. Most viszont mindenki az EU jövőjét meghatározó szavazásról beszél, amelyben a szoros integráció hívei és ellenfelei csapnak össze - írja a HVG

Utóbbiak seregét a populisták, euroszkeptikusok és szélsőjobboldaliak alkotják, akik a felmérések szerint egyre többen vannak. A populáris kultúra trendjét meglovagolva a Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) a múlt héten megjelent tanulmányában az HBO sikersorozata, a Trónok harca mintájára négy csoportba sorolta az európai választópolgárokat, akikért a pártok csatába indulnak május végén.

Az olasz Liga vezetője, Salvini április elején, milánói sajtóértekezletén negyedmagával egy új, populista és euroszkeptikus jobboldali pártcsoport alapjainak lerakását jelentette be. Azt szeretné, ha a május 18-ára, szintén az északolasz nagyvárosba meghirdetett nagygyűlésen még többen állnának mellé, mögé. Evidens érdeke lenne, hogy az eddigi burkolt helyett nyílt szövetségesévé váljon Orbán – akik Nyugaton sokan a Brüsszellel szembeni és migránsellenes hadjárat, egyszersmind az illiberális politikai modell ideológiai megalapozójaként emlegetnek –, ám a magyar miniszterelnök egyelőre óvatos. Alighanem a májusi eredményeket várja.

Miközben Orbán hallani sem akar arról, hogy az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex szerepet kapjon Magyarországon, addig a földközi-tengeri átkelést ellehetetleníteni igyekvő Salvini érdekelt a Frontex segítségében, ráadásul a menekültkvóta, azaz a menekülteket a tagállamok között szétosztó rendszer híve, amit Orbán dühödten ellenez.

A jobboldali populisták aligha és euroszkeptikusok aligha képesek egységes blokká összeállni az Európai Parlamentben, ám ha egyes ügyekben, megfelelő koordinációval közösen fel tudnak lépni, azzal komoly fejfájást okozhatnak a velük szemben összefogó néppártiaknak, szocialistáknak és liberálisoknak. Az EU-pártiaknak még komolyabb dilemmát okozhat, ha olyan Európai Bizottságról kell szavazniuk, amelybe több populista vagy euroszkeptikus kormány is tagot küld.

Mert a Fidesznek és Orbánnak fityiszt mutatva Navracsics Tibornak még adhattak büntetés jelleggel másodvonalbeli portfóliót, de ha az olaszok és mások révén három-négy is a közmegyezéstől eltérő politikai vonalat képvisel, őket már nehéz lesz elszigetelni.

Forrás: hvg.hu