Orbán - a volt kedvenc mára elutasítandó figura lett

NVZS 2019. március 20. 11:57 2019. márc. 20. 11:57

Ma 15 órakor sorsdöntő és minden bizonnyal gyötrelmesen lassan múló órák kezdődnek Orbán Viktor, a Fidesz és az egész Európai Néppárt számára: kiderülhet, hogyan dönt a testület azután, hogy 14 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását a pátcsoportból. Egyelőre senki sem tudja megjósolni, mi lesz a végeredmény, kizárás, felfüggesztés, kilépés vagy a probléma szőnyeg alá söprése. Ám az alábbi idézetekből is látszik, hogy Orbán túlfeszítette a húrt, a korábban tejes mellszéleséggel mellette álló befolyásos európai jobboldali politikusok véleménye nagyon megváltozott róla az elmúlt hónapokban. Igaz, akár a politikai megfontolások, a választási matematika is győzedelmeskedhet. Ám akkor még elgondolkodtatóbbak lehetnek az alábbi „ilyen volt-ilyen lett” vélemények.

Joseph Daul, a Néppárt elnöke,

2018 ősz: „Minden családban van egy enfant terrible, én pedig amellett vagyok, hogy a családon belül tartsam ezt a rettenetes gyereket.”

2019. március: „A Néppárt olyan nagy család, amelyen belül lehetnek nézeteltérések, de vannak határok, Orbán Viktor pedig átlépte a vörös vonalat.”

Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője, csúcsjelöltje

2018 március: „Orbán Viktor Magyarország erős miniszterelnöke, aki élénkíti az európai politikai vitákat.”

2019, március: „Alapvető változások következtek be abban, ahogy Orbánt kezeljük. Ami elég, az elég! Ez a mi üzenetünk.”

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke

2017 június: „Jól kijövök Orbán Viktorral, legalábbis ami a személyes érintkezést illeti, tartalmilag viszont kevesebb az egyetértés. Gyakran veszekszünk...Elmondtam neki, hogy te is Brüsszel vagy.”

2018. december: „A kereszténydemokrata értékeket nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával...Állandóan vitatkozom  Orbánnal, és az Európai Néppártban már kezdeményeztem a Fidesz kizárását. A Néppárt azonban elutasította a kezdeményezést.

2019. február „Totálisan képtelen vagyok arra, hogy gyűlöljek egy embert, s nagyon meglepő számomra látni a Magyarországot teleszórt, gyűlölettel teli plakátokat. De én nem ilyen vagyok. Én pont az ellenkezője akarok lenni. Nincs előrelépés Európában, ha gyűlölet van a világban. Volt már ilyen Európában. Ami elég, az elég!”

Angela Merkel , német kancellár, volt CDU elnök

2019 . február:  „Jean-Claude Juncker teljes szolidaritásomat élvezi, és ezt egyértelműen fogom képviselni a Magyarországgal folytatott tárgyaláson.” (Merkel ugyanakkor nem válaszolt arra kérdésre, hogy a Fdeszt ki kellene-e zárni a Néppártból még a májusi EP-választások előtt.)

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU Merkelt váltó elnöke

2019 február: „A magyarokon múlik, hogy világosan megmutassa, a Néppártban van a helye.”

Horst Seehofer, a CSU akkori elnöke, bajor miniszterelnök

2018. május: „Orbán Viktor bátor ellenálló volt a kommunista diktatúra idején, és vitathatatlan, hogy teljesen elkötelezett a jogállamiság mellett.”

Markus Söder, a Seehofert váltó új CSU-elnök

2019. március: „Orbán Viktor legutóbbi lépései elfogadhatatlanok. Az általa választott út sajnos rossz irányba vezet...Világossá kell tenni, mi az ami még megengedett, és mi az, ami már nem.”

Persze a Néppárton belül sem teljes az egyetértés Orbán és a Fidesz politikájának a megítélésében. Ezt illusztrálandó, álljon itt két-két Orbánt elítélő, illetve éltető/támogató vélemény.

Elsőként az Orbán kizárását sürgető álláspontok:

Wouter Beke, a holland Kereszténydemokrata és Flamand EP-képviselője (a CD&V volt a kizárást követelő első pártok egyike)

2019. február: „Nincs a helye közöttünk annak, aki folyamatosan a kereszténydemokrata elvek és értékek ellen megy.”

Gunnar Hökmark, svéd Mérsékelt Párt,

2019 február: „Orbán Viktor és kormányának legutóbbi lépései túlmennek az új, a már korábban áthágott határok határain is. Javaslom, hogy sürgősséggel foglalkozzunk Orbán és a Fidesz ügyével.”

De vannak, akik teljes mellszélességgel és még azon is túl kiállnak Orbán és a Fidesz mellett:

Branko Grims, a Szlovén Demokrata Párt egyik vezetője,

2019. március: „Az SDS elhagyja az Európai Néppártot, és külön szövetséget alakít Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, ha a Fideszt kizárják az európai kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő EPP soraiból... Nem fecsérelhetünk egy percet sem egy olyan csoportra, amely kiutasítja vagy kilöki Orbánt a soraiból... egy ilyen forgatókönyv esetén az SDS egy új politikai csoportosulást keres majd magának Orbán Viktorral a visegrádi négyek keretében.”

Kocúr László, az MKP pártigazgatója

2019. március: „Az MKP-nak a gyűlésen két küldöttje és így két szavazata van. A felvidéki magyar párt egy esetleges szavazáskor elutasít minden, a Fidesz tagságának felfüggesztésére vagy a párt kizárására vonatkozó javaslatot...az EPP-nek nem szabad engednie az európai baloldal nyomásának, amelynek jogállami ügyekben a saját háza táján van bőven „söprögetnivalója.”