Orbán árnyéka Bánk bánra is rávetült

HírKlikk 2018. november 9. 07:59 2018. nov. 9. 07:59

Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájának árnya mintha még az Operaház amerikai Bán bán-előadására is rávetülne – véli a New York Times publicistája.

New York Times a magyar Operaház társulatának, benne a Magyar Nemzeti Balett New York-i bemutatkozásáról számol be, amelyet különösen nagy várakozás előzött meg, hiszen Orbán Viktor magyar miniszterelnök nevét ma már a tengeren túl is mindenhol visszhangozzák. 

Az október 30-án kezdődött és november 11-ig tartó turné három-három opera- és balett előadásból, valamint két gálaestből áll a Koch Theaterben és a Carnegie Hallban. A vendégjátékra 350 fős magyar művészeti és technikai stáb utazott ki az amerikai nagyvárosba. 

Noha az volt a kérés, hogy politikát ne vigyenek a színpadra, a múlt keddi díszelőadás alkalmával Bogyay Katalin, magyar ENSZ-nagykövet (képünkön) – azonkívül, hogy hálát adott a közönség soraiban ülő Áder János magyar államfőnek és Placido Domingo világhírű operaénekesnek – a kormánynak is külön köszönetet mondott. Utóbbit azzal indokolta, hogy szerinte az orbáni vezetés támogatása nélkül biztosan nem jött volna létre a Bánk bán-előadás a Koch Theaterben. A színház New York legismertebb és legjelentősebb kulturális központja, a Lincoln Center része.

A New York Times kritikusánál azonban nem aratott sikert a darab. Az ítész sokallta, sőt egy idő után már elege is lett a kórus által szerinte sűrűn előadott patrióta betétdalokból. Lehúzta magát az előadást is, amelyből úgy érezte, hiányzott a fókuszáltság és az energia - hangzott el a Klubrádióban.

Forrás: Klubrádió