Orbán az érinthetetlen

HírKlikk 2019. május 22. 15:50 2019. máj. 22. 15:50

„Az Ausztriát megrengető botrány nem érintheti Orbán Viktort” - ezzel a címmel közölte tudósítója írását a Bloomberg hírügynökség, amely megállapította: Magyarország ment el a legmesszebbre a demokratikus intézmények lebontásában, és ez Orbán Viktor miniszterelnököt a szélsőjobb zászlóvivőjévé tette. Idézte Orbán Viktort, aki azt mondta, hogy az osztrák barátok most nem jöhetnek, mert rendkívüli vadászszezont hirdettek. A Bloomberg szerint ez az epizód is mutatja, milyen hatalomra tett szert Orbán a sajtóorgánumok hálózatának segítségével.

Ugyanakkor rámutat arra is, hogy mi forog kockán: a nacionalisták Lengyelországtól Olaszországig tanultak Orbántól, és megerősödésük veszélyezteti az EU alapelveit. A sajtó „konszolidálása” része Orbán „illiberális demokráciájának”, amellyel saját akarata szerinti alkotmányt fogadott el, és amely lehetővé tette, hogy a korábban független intézmények élére saját embereit állítsa. Ez részben magyarázat arra, hogy miért lehet nagyjából előre tudni az európai választás Magyarországi eredményét, lévén hogy a kérdés mindössze Orbán győzelmének aránya.

Magyarországon Orbán érinthetetlen, de az általa még nemrég is Európa számára követendő példának mondott osztrák konzervatív-szélsőjobb koalíció bukása gyengítheti ambícióit. Orbán azonban nem úgy néz ki, mint aki aggódna: most éppen a legfelső bíróság és a Magyar Tudományos Akadémia megszerzésén fáradozik.

Forrás: Hírklikk