Orbán az EU-s támogatások helyett, 900 milliárd forint értékben vesz fel piaci hitelt

HírKlikk 2020. november 23. 16:26 2020. nov. 23. 16:26

„Most, hogy már kiderült, hogy George Clooney is Sorossal paktál Magyarországgal szemben, lenne néhány tiszteletteljes kérdésem az itt ülő államtitkár urakhoz. Most elégedettek? Most büszkék magukra? Olyan szégyenbe hozták Magyarországot, amilyet ritkán lát a világ!" – ezekkel a kemény szavakkal kezdte napirend előtti felszólalását Tóth Bertalan, hétfőn a parlamentben.

A szocialisták elnöke hangsúlyozta: Orbán Viktor inkább lemond a Magyarország fejlesztésére szánt sok milliárd euróról, csak azért, mert azt kérik tőle, hogy legyen független az igazságszolgáltatás, legyenek függetlenek a bíróságok, és tegyék ellenőrizhetővé az uniós pénzek elköltését. Orbán inkább külföldről piaci hitelt vesz fel 900 milliárd forint értékben, ahelyett, hogy elfogadná a jogállamisági feltételeket.

Tóth Bertalan hozzászólásában fontosnak nevezte a vakcinakutatásokat, de szerinte ezek arról szólnak, mi történik hat-nyolc hónap múlva. Azt hiányolta, hogy a kormánytól nem hallani, mit tesznek a járvány lassítása, megfékezése érdekében. 

Miért nem lehetett hallani a munkájukat vesztett embereket, a bajba került vállalkozásokat segítő intézkedésekről? – kérdezte. Azt is firtatta, miért sanyargatja a kormány az önkormányzatokat, ahelyett, hogy partnerként tekintene rájuk. Tettekre lenne szükség – hangoztatta.

Javasolta, hogy a koronavírus-fertőzötteknek 100 százalékos táppénz járjon, 80 százalékos bértámogatást vezessenek be, növeljék az álláskeresési támogatás időtartamát és összegét. Sürgette a családok megsegítését, illetve a katás vállalkozásokra kiróvandó büntetőadó bevezetésének elhalasztását. Adjanak tisztes megélhetést a nyugdíjasoknak! – szorgalmazta.

„Arra kérem Önöket, hogy most, a válság idején, ne vezessék be azt a megszorító intézkedést, 120 ezer kata-s vállalkozónak, kata szerint adózó vállalkozónak, amit most terveznek. Inkább beszéljenek a házi oligarcháikkal, hogy amit eddig elloptak, abból adjanak már valamennyit vissza és hagyják békén az embereket, legalább a válság idején."

A szocialisták elnöke továbbá azt kérte a kormánytól, kezdjen azonnali tömeges tesztelésbe, ahogyan azt Ausztriában teszik.

"Kezdjenek azonnali tömeges tesztelésbe, ahogy ezt Ausztriában teszik, egy hónap múlva karácsony. (...)Tudjuk jól, hogy karácsony környékén nem csak Magyarországon, hanem egész Európában útra kelnek a családok."