„Orbán békés úton visszafordíthatatlan”

HírKlikk 2019. január 20. 06:00 2019. jan. 20. 06:00

Orbán szép lassan a népszuverenitás elvét számolja fel, amely folyamat lassú és megállíthatatlan – írja Lise Eshter Herman az Exeter Egyetem előadója.

London School of Economics blogrovatában a népszuverenitás lassú magyarországi haláláról írt elemzést az Exeter Egyetem előadója, Lise Eshter Herman.

Abból indul ki, miért nem tud mit kezdeni az Európai Unió a magyarországi helyzettel, miért nem hatásosak az eddigi intézkedések. Hisz ha egy törvény nem felelt meg az uniós normáknak, illetve ha az Európai Bíróság, vagy akár a Velencei Bizottság górcső alá vett egy-egy jogszabályt, és annak módosítását megkövetelte, akkor a kormány többé-kevésbé igyekezett eleget tenni a kifogásoknak úgy, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Idézhetjük a bírák nyugdíjaztatására hozott törvényt, amit ugyan részben megváltozott a Fidesz, de addigra már 200 új bírát is sikerült székbe ültetnie.

A Fidesz-kormányzás rendszerét egészében kellene szemlélni, azt, ahogy a kisebbségekből még inkább zsugorodó kisebbséget teremt, hogy közben még nagyobb többséget állítson a maga oldalára. Márpedig a kisebbségek elnyomásával – legyen az politikai párt, értelmiségi társadalom vagy a médiavilág – szép lassan a népszuverenitás elvét számolja fel. A folyamat lassú és megállíthatatlan a szerző szerint. Pontosabban békés úton visszafordíthatatlannak tűnik – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében. 

Forrás: Klubrádió