Orbán büszke országa mellett elhúzott Románia

HírKlikk 2017. június 28. 09:11 2017. jún. 28. 09:11

Csak a horvátok és a bolgárok élnek rosszabbul a magyaroknál az EU-ban, a románok is beértek minket, az Orbán-kormány mégis csökkenti a jóléti kiadásokat - írja a Népszava.

Az uniós statisztikák szerint jó esetben egy helyben állunk, sok mutatóban viszont egyre lejjebb csúszik Magyarország. Most éppen "erős és büszke európai ország" vagyunk, de "teljesítettünk már jobban" valamiben valakiknél és persze a hihetetlenül emelkedő kormányzati jóléti kiadások hatására rohamtempóban tűnnek el szegény magyarok, aki pedig éhező gyerekekről beszél, az egyszerűen egy hazug gazember.

Az Orbán-kabinet évek óta ezekkel az érthetetlenségig lebutított szlogenekkel sulykolja az agyakba, hogy egyre jobban élünk, és aki mégsem, az tekintse magát kivételnek, s erről senki más, csakis saját maga tehet.

A miniszterelnök karácsonykor még azt is felcsillantotta a magyar vidék egységes napilapjában, hogy a szintén fantasztikus gazdaságpolitikánk hatására a dolgok "könnyen alakulhatnak úgy, hogy az ország jobban teljesít a vártnál, (...) gyorsabban nő az életszínvonal".

Hát nem nőtt eléggé. Az uniós statisztikusoknak átadott adatokból ugyanis néhány napja kiderült, hogy az évek óta lesajnált Románia az életszínvonalat a legpontosabban jelző mutatóban, az egyes állampolgárok fogyasztásában lehagyott minket, képes volt kormányválságok közepette is felülmúlni a bebetonozott Fidesz-kormány eredményeit.

Elemzők régóta figyelmeztetnek, a gazdaság egyéb mutatóinak javulása is elsősorban az uniós pénzpumpának köszönhető, ezek nélkül nemhogy nem nőtt, hanem csökkent volna az ország teljesítménye. Az életszínvonalat meghatározó jövedelmek hiába emelkedtek, a térség országaiban sokkal gyorsabb volt az uniós átlaghoz való felzárkózás üteme, így egyre hátrébb csúszunk.
Forrás: nepszava.hu