Orbán csak játssza a harcias nagyfiút

Kardos Ernő 2019. október 1. 13:11 2019. okt. 1. 13:11

„Csak a jogállami normákat betartó országok kapnak majd 2021-től európai támogatást, erről úgy tűnik európai konszenzus alakult ki” - nyilatkozta a Klubrádiónak Dobrev Klára. Az Európai Parlament alelnöke portálunknak pedig azt mondta, hogy Magyarországon könnyen drámai helyzet alakulhat ki, ha Orbán Viktor politikája miatt az unió megvonja az ország dotálását.

„Orbán Viktor csak a nagyfiút játssza, amikor megüzeni Európának: ha jogállami feltételekhez kötnék az uniós támogatások kifizetését, akkor meg fogja vétózni az Európai Unió költségvetését! A magyar kormányfő ezt aligha fogja megtenni! – nyilatkozta a Hírklikknek Dobrev Klára. Az Európai Parlament alelnöke szerint ugyanis készül egy olyan szabálymódosítás, amely alapján az európai támogatások – amelyeket a strukturális és kohéziós alapból fizetnek – csak abban az esetben folyósítják majd, ha az adott ország megfelel az európai demokratikus jogállami feltételeknek.

A jogszabály módosításához elegendő a Tanács tagjainak egyszerű többsége is, Magyarország tehát hiába szavazna majd a beterjesztés ellen, 2021-től Orbán Viktor szavazata nélküli is büntetővé válik, ha egy tagállam megsérti a jogállami normákat. Mindezt Dobrev ma nyilatkozta portálunknak, miután ellenzéki társaival együtt ő is találkozott a Magyarországra látogató finn miniszterelnökkel. Az unió soros elnökségét betöltő Antti Rinne korábban – nem kis meglepetésre – azt nyilatkozta, hogy Magyarország és Lengyelország már nem ellenzi az uniós költségvetés és a jogállamiság betartásának összekapcsolását. 

Erre a sajtóhírre reagált önleleplező módon Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki azt mondta, hogy „szó sincs arról, hogy Magyarország hozzájárulna az uniós támogatások jogállamisághoz kötéséhez”. Orbán Viktor ennél finomabban fogalmazott, mert jelezte: bizonyos körülmények esetén már ma is megvan a módja a kifizetések visszafogásának, vagy leállításának. Illetve hozzátette: várja a kiérlelt európai javaslatokat. Később azonban már a magyar kormányfő is bekeményített, „a finnek talán nem értik, hogy a jogállamiság nem jogi, hanem becsületbeli kérdés. Ilyenkor belelépnek a becsületünkbe, és javaslom, ezt jól fontolják meg”

Dobrev Klára szerint a Visegrádi országok nem kifogásolják a támogatások kifizetésének jogállamisághoz kötését, a DK képviselője nyilatkozatában többször hangsúlyozta, hogy ezt a feltételt a tagállamok többsége elfogadja. Nehéz lenne ugyanis a korrupciós botrányoktól másként elhatárolódni, és nem könnyű Orbán számára sem visszautasítani egy ilyen javaslatot. Magyarország már így is a legkorruptabb ország az unióban. Ha mégsem fogadnánk el a jogállamiság feltételeit, akkor az ország nagyon jelentős támogatásoktól eshet el.

„Magyarország számára nagyon súlyos dráma lesz, ha nem kaphatja meg az uniós pénzeket” – hangsúlyozta a DK politikusa. Nagyon komoly gazdasági visszaesés lehet ugyanis a következmény, hisz ma az ország fejlődése szinte csak európai pénzeknek köszönhető. Ha nem lesz Magyarországon is független sajtó, szabad bíróság, vagy tudományos élet, tehát nem lesz demokrácia, akkor Orbán Viktor azt kockáztatja, hogy 2021-től az ország nem kap uniós pénzt. Egy fillért sem.

Dobrev Klára egyébként portálunknak megerősítette, hogy a finn kormányfőtől azt kérte: ha esetleg felfüggesztik a magyar kormány által lehívható támogatásokat, akkor azt tegyék megpályázhatóvá az önkormányzatok számára. Az ellenzék ezzel szeretné elérni, hogy a korrupt kormány kezéből kivegyék a pazarlás lehetőségét. Az uniós közbeszerzések ugyanis nagyon szigorúak és az eddigi gyakorlattól eltérően nem lehet Mészáros Lőrinc és Tiborc István túlárazott beruházásaira elkölteni.