Orbán csatát vesztett

HírKlikk 2019. december 13. 15:55 2019. dec. 13. 15:55

„Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre" – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács csütörtöki ülése után közzétett videoüzenetében.

Orbán azután üzent a Facebookon, hogy az európai állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján vett részt, ahol Lengyelország – egyetlen tagállamként – nem volt hajlandó aláírni azt a szándéknyilatkozatot, amelynek elfogadását tervezték. Ennek lényege, hogy azt szeretnék, ha Európa 2050-ig karbon-semlegessé válna.

A találkozóról azt mondta: sikert értünk el, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ezután meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok és ne a szegényebb emberek fizessék meg ennek az árát.

Ezek szerint, a miniszterelnök Magyarországot a szegény országok közé sorolja.

Mint mondta, az is sikernek számít, hogy „Magyarország klímabajnok, és ezt Brüsszelben elismerik. Az 1990 óta a szén-dioxid-kibocsátást leginkább csökkenteni képes országok közé tartozunk.”

Orbán arról is beszélt, hogy céljai közt volt, hogy az új szabályok ne vegyék el a pénzt a felzárkózást kitűző országok elől, bátorítsák a nukleáris energia felhasználását, és esélyt teremtsenek arra, hogy a klímaváltozás ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növekedését.