Orbán egypárti állammá alakította Magyarországot

HírKlikk 2021. augusztus 4. 18:35 2021. aug. 4. 18:35

Aki nem követi rendszeresen Tucker Carlson műsorát, az talán nem ismeri fel a munkásságán végighúzódó szálat, mert csak egy-egy összeesküvés-elméletére, vagy a koronavírus elleni vakcináról terjesztett dezinformációjára figyel fel. Mindezek azonban pusztán taktikát jelentenek ahhoz, hogy a maga univerzumába vonja a közönséget, és ott aztán egyre fokozza az emberek frusztrációját igazi szenvedélyével, a bevándorlók jelentette állítólagos veszéllyel kapcsolatban.

Mindezt pedig a nyugati civilizáció és külső hordák közötti csataként állítja be, amelyet elősegít a hagyományos értékek lerombolására törekvő bizonyos elitek összeesküvése. Tucker már 2018 februárjában dicsérte Orbán Viktort, amiért az szembeszállt az EU-val a migráció kérdésében. Az EU valójában a tekintélyelvűsége miatt bírálta Orbánt, és azért, mert határozottan és kinyilvánítottan azon van, hogy eltérítse Magyarországot a liberális demokrácia hagyományától, amelyben a hatalmat szabad és tisztességes úton választják meg. A The Washington Post igen terjedelmes cikke idézte a The Economist című folyóiratot, amely 2019-ben feltárta, hogyan centralizálta Orbán Fidesz pártja a hatalmat a demokratikus intézmények kárára, és hogyan vonta a párt ellenőrzése alá a hatalmi ágakat. „Így Orbán és társai valamiféle egypárti állammá alakították Magyarországot, minden erőszak nélkül, és széles támogatással” – idézte a szerző.

„Ez a vívmány rossz a magyar szabadság hosszabb távú kilátásai számára, és lecke arról, hogy milyen lehetőségei vannak a hasonló célokat követő autokratáknak máshol” – írta akkor a lap. Orbán politikai erejét az elmúlt években jelentősen növelte a bevándorlás-ellenessége, amelyet Carlson annyira dicsért. Idézte a szerző a The New Yorkert is, amely 2019-ben emlékeztetett egyebek között a határkerítés építésére, és a „Ha Magyarországra jössz…” plakátkampányra, kiemelve, hogy a plakátokon a jelszavak kizárólag magyar nyelven szerepeltek. Felidézte a cikk azt is, hogy Léderer Sándor, a K-Monitor vezetője a The Atlantic című folyóiratnak azt mondta: „Orbán ügyesen és kitartóan jobboldali populizmust terjesztett, amely a liberális demokrácia kudarcaira, valamint a régebbi nemzeti történelem allűrjeire koncentrált: a keresztény identitásra, a nemzetközi intézményekkel szembeni bizalmatlanságra, a nemzeti szuverenitásra, a bevándorlás ellenzésére, és a politikailag korrekt liberális elitekkel szembeni haragra. Szólt az írás a Soros György elleni kampányról, és általában a NER-ről és az „illiberális demokráciáról is” is. Rámutatott: mindez nemigen zavarja Carlsont, aki kizárólag kedvező színben látja Orbán Viktort, sőt, visszhangozza őt. Mindez amiatt a szerep miatt fontos, amelyet Tucker Carlson a jobboldali médiában tölt be – írta a szerző. Ő a jobboldal legerősebb hangja, amióta Donald Trump távozott a hivatalából. Carlson a héten Magyarországról közvetíti műsorát. Hétfői adásában dicsőítette az egyre inkább illiberális országot az eredményekért, amelyeket azon a téren ért el, amelyek Carlson számára fontosak. Jelezte egyebek között, hogy interjút készített Orbán Viktorral, amelyet később, a hét során közvetítenek majd. Szombaton pedig egy szélsőjobboldali konferencián mond majd beszédet.

Carlson az, aki Trumpnál is kitartóbban hangosítja azt a narratívát, amelyet Orbán használt arra, hogy eltávolítsa Magyarországot a demokratikus hagyománytól. Nem világos, hogy Orbán pusztán a hatalom megtartásához használt eszköznek tekinti-e a bevándorlás kérdését, afelől azonban kétség sem lehet, hogy Carlsonnak mély meggyőződése, amit erről mond, és az is kétségtelen, hogy a jobboldalon, és különösen a szélsőjobbon sokan osztják az aggályait.

Ez a meggyőződés vezérli Carlsont abban, hogy olyan politikai vezetőt követeljen, aki ugyanezt a témát országa tekintélyelvűbbé alakítását szolgáló politikai mechanizmusként alkalmazza. „A Fox News nézők millióinak a héten alighanem olyan víziót prezentálnak Magyarországról, amelyben az orbánizmust nem az amerikai hagyományokat is fenyegető veszélyként, hanem azok megmentőjeként mutatja majd be a műsorvezető. Orbán a Fox News, a legnézettebb amerikai kábeltévé műsorában szinte bizonyosan a nacionalista tekintélyelvűség egész hetes reklámját kapja majd, éppen úgy, ahogyan akarja” – írta a cikk szerzője.

Forrás: Hírklikk