Orbán: elfogadhatatlan, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrikából

HírKlikk 2021. szeptember 24. 08:45 2021. szept. 24. 08:45

„Európa jövője nem az iparban, a zöldítésben vagy a digitalizációban, hanem a gyermekekben van” – hangsúlyozta az Origo tudósítása szerint a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve: ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekeink helyett Európa migránsokkal pótolja a hiányzó népességcsökkenést, a gyermekek jelenlétét.

Orbán Viktor a Budapesti Demográfiai Csúcs kapcsán rámutatott: megindult egy vita Európa jövőjéről, és még fontosabb kérdés lehetne, ha a kontinens jövőjéről gondolkodunk, hogy lesz-e Európának jövője, ez pedig azon múlik, hogy lesz-e gyermek, vagyis mi, szülők elkötelezettek vagyunk-e amellett, hogy a földi életünk ne érjen véget a halálunkkal, hanem lesz-e olyan, aki azt folytatja, akikben mi magunk is tovább élünk.

„Ha ez a hit elvész az emberekből, akkor nincsenek gyerekek, nincsenek családok, és nem érdemes beszélni Európa jövőjéről” – fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: család és gyermekek kellenek, ezért izgalmas a téma, hiszen a nyugat jelenleg nem képes magát fenntartani.

Szavai szerint a magyar családpolitika unortodox, különleges és példátlan Európában, a legtöbbet költjük családpolitikára, mindenkit az érdekel, hogyan csináljuk, működik-e.

Az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságkötések száma nőtt, a termékenységi mutató szintén elérte a 2,5-ös szintet. De a családpolitikánk eredményei legkorábban egy évtized múlva, hosszú távon fognak látszani – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy ideológiai okokból támadják a magyar családpolitikát és a migrációval erősítenék a gazdaságot Európában, Orbán Viktor elmondta „elfogadhatatlan, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből”.

„Ez pusztán matematikai megközelítés” – mondta, majd hozzátette: ezt Magyarországon még ki lehet mondani, Nyugaton azonban már megfeszítették volna, mondván, hogy gyűlöletbeszédet mondott, pedig csak szereti a saját nemzetét.

Az LMBTQ-lobbi családkritikájára vonatkozóan a miniszterelnök úgy reagált: megérti az LMBTQ-emberek életét is, ezért gondoskodni kell arról, hogy emberhez méltó életük legyen, ugyanakkor ne ők legyenek az általános értékrend.

„Nem fogadjuk el, hogy ők neveljék a gyerekeinket, vagy ők mondják meg, hogy mi legyen az iskolákban. Ez a szülők dolga” – hangsúlyozta, majd hozzátette: kéri az LMBTQ-embereket, elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó és őket semmilyen hátrányban nem részesítő politikában van részük Magyarországon, de ne akarják megmondani, hogyan neveljük a gyerekeket Magyarországon.

A családpolitika öt pillérére reagálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. „Ez még az előtt volt, hogy az állam garantálta az egészségügyet, a nyugdíjat és átvette a család összetartó erejét. Ma nagyon sokan úgy gondolják, hogy a gyermekvállalás nem hozzáad anyagilag az élethez, hanem elvesz abból, mert sok költséggel jár” – fogalmazott.

Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte: csodálattal nézi azokat a nőket, akik a karriert és az anyaságot összeegyeztetve próbálnak boldogulni.

Emlékeztetett, ha a kormány nem hoz olyan szabályozást, amely segíti a gyermeket vállaló nőket abban, hogy gazdaságilag jobban éljenek, akkor a motiváció a gyermekvállalásra el fog veszni. „Be kell látnunk, hogy kenyéren is él az ember. A kormánynak segítenie kell a fiatalokat abban, hogy akarjanak családot alapítani” – mondta.

„Én harcolok a családokért, hogy azt lehessen mondani, jobban jár valaki minden szempontból azzal, hogy gyermeket vállal.”

„Azt szeretnénk elérni, hogy a mély emberi meggyőződés gazdasági előnyökkel is járjon” – húzta alá.

Arról, hogy a jövőben a gyermeket nevelő kisvállalkozók is visszakapják a személyi jövedelemadót, a kormányfő elmondta: 2021 egy nehéz év volt mindenkinek, de a legnehezebb azok számára volt, akik gyermeket neveltek és velük együtt próbáltak átállni a digitális oktatásra. A miniszterelnök kijelentette, le a kalappal az édesanyák előtt, akik nagy terheket viseltek. De most – folytatta –, hogy az újraindítás minden várakozást felülmúlóan sikerült és a GDP-növekedés várhatóan eléri az 5,5 százalékos növekedést, döntést kellett hozni arról, hogy mi legyen ezzel a többletbevétellel.

„Mi azt gondoltuk, hogy mivel a legnagyobb terhet a családok vitték, adjuk vissza nekik azt a személyi jövedelemadót, amelyet befizettek és örülök, hogy a nemzeti konzultáció ezt megtámogatta.”

„Olyan érzésünk volt, hogy a kisvállalkozók kimaradnak a családtámogatásokból, most ők is vissza tudják kapni a befizetett adójuk egy részét” – tette hozzá.

A minimálbér kétszázezer forintra emeléséről Orbán Viktor elmondta: a Gyurcsány-Bajnai kormányok csődbe vitték az országot, a nyugdíjasoktól pedig elvettek egy havi nyugdíjat, az emberektől pedig fizetést. Szavai szerint ezért a kormány feladatának érzi, hogy a 2010 előtti kormányzatok bűneit törlessze a magyar embereknek.

„A minimálbérről a munkáltatók és a munkavállalók szoktak megegyezni általában a kormány terhére, azonban ha nem jutnak dűlőre, akkor közbelépünk” – mondta.

Varga Mihály eddig ezt meg tudta oldani, most azonban egy olyan, húsz százalékos minimálbér-emelésről beszélünk, ami sok vállalkozás számára komoly terhet jelenthet, tehát, olyan munkahelyet kell teremteni, amely képes kifizetni ezeket a béreket. „A kis-és középvállalkozásokat adókedvezményekkel kell támogatnunk” – fejtette ki. A garantált bérminimum kapcsán Orbán Viktor továbbá megjegyezte: jelentősen fog nőni, tehát, azt a jóvátételt, amelyet a Gyurcsány és Bajnai kormányok miatt kellett fizetni, a Fidesz-KDNP törlesztette.

„Tavaly egy heti nyugdíjat vissza tudtunk adni, január 1-jétől pedig még egy hetit szeretnénk, és az lenne a célunk, hogy tavasszal úgy tudjuk az emberek elé állni, hogy a nyugdíjasoknak is törlesztettük a Gyurcsány-Bajnai kabinetek bűneit” – hangsúlyozta.

„Hitelből azonban nem lehet nyugdíjakat fizetni, tehát, azért harcolunk, hogy legyenek fejlesztések és beruházások, mert ezek teszik lehetővé a nyugdíjak kifizetését” – tette hozzá.

Orbán Viktor a koronavírus-járványról azt mondta, hogy lesz negyedik hullám. „Majdnem olyan jól ismerjük a vírust, amilyen jól ismer minket. Csak az oltás segít, de aki ezt nem hiszi el, az nem oltatja be magát” – fogalmazott.

A kormányfő szerint az oltatlanok egy súlyos betegségnek vannak kitéve. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, mert kockáztat. Egyelőre nem lesz kötelező oltás, mert az ellenállásba ütközne Magyarországon – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormánynak csak annyi felelőssége van, hogy legyen oltóanyag. Év végére közel 18 millió adag vakcina lesz – tette hozzá. Méltányosnak kell lenni az esetleges korlátozásokat illetően, nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit valaki igazságtalannak érez – mondta. „Igazságtalanok lennének a beoltottakkal szemben a korlátozások. Az utolsó pillanatig a lezárások ellen érvelek. Ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor az a védettségi igazolványhoz lesz kötve. Azokat kell korlátozni, akik nem oltatták be magukat” – jegyezte meg.