Orbán elől menekültek el Budapestről

HírKlikk 2020. január 13. 13:21 2020. jan. 13. 13:21

A Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke a Le Monde-nak megerősítette, hogy fel kellett számolniuk budapesti irodájukat, mert Orbán Viktor nyíltan azzal fenyegetett, hogy a titkosszolgálatot veti be az intézmény ellen. Így lépni kellett – már csak a munkatársak érdekében is –, arról nem beszélve, hogy a képviselet döntött az éves támogatások 45 százalékának elosztásáról, mégpedig nem csupán a térségben. Az pedig nem kerülhetett veszélybe – írja a francia lap cikkét szemléző Népszava

Patrick Gaspard azonban megismételte, hogy továbbra is segítenek bizonyos civil szervezeteket, így azokat, amelyek a hajléktalanokat karolják fel, hiszen Magyarországon immár bűncselekménynek számít a szegénység. Ezen felül, azoknak a szervezeteknek is adnak pénzt, amelyek a hatalom körmére néznek korrupciós ügyekben. Mindazonáltal a szakember jelenleg igencsak derűlátó a demokrácia alakulását illetően, nem úgy, mint amikor szervezetét öt éve kipaterolták Oroszországból, majd lassan két éve a CEU az illiberális Orbán-kormány közbelépése folytán, nagyrészt kénytelen volt távozni Budapestről.

Azt mondja, a polgárok mindenütt mozgolódnak a korrupció ellen, illetve a tisztességes igazságszolgáltatás mellett, még tekintélyelvű rendszerekben is. Lásd Hong-Kongot, de példaként említi Örményországot és Romániát is. Ezen belül, a fiatalság élenjáró szerepet tölt be a klímavédelmi mozgalmakban. Itt és most akar változásokat, megfelelő türelmetlenséggel szervezi meg magát a világhálón.

A beszélgetésből kiderül, hogy az alapítványok évente 900 millió és egy milliárd dollár közti összeget fordítanak demokratikus célokra. Ez nagyjából annyi, amennyit a francia költségvetés előirányoz sportra, az ifjúságra és a közösségi élet céljaira. Ez egyben el is árulja, hogy túlzottak a vélemények Soros György befolyása kapcsán, még akkor is, ha a szélsőjobb szerint, a befektető célja bizonyos rezsimek megdöntése. A pénzt azonban mindig helyi szervezetek kapják. Így macedóniai romák és rohingyák Ázsiában.

Az elnök elismeréssel szólt arról, hogy Macron kiállt az illiberalizmus ellen és elutasítja azt a nemzeti-keresztény nyelvezetet, amit például Salvini is alkalmaz. De azért pár évvel a terrortámadások után, Franciaországban is bűntettnek nyilvánították a migránsok iránt tanúsított szolidaritást. Az interjúalany arra is kitért, hogy a világ túlbecsüli Putyin nemzetközi szerepét, függetlenül attól, hogy az orosz elnök káoszt idézett elő nyugaton, például amikor befolyásolta a legutóbbi amerikai elnökválasztás kimenetelét. Viszont alulértékelik Kína fontosságát. Utóbbi összefügg azzal, hogy az Egyesült Államok kivonul a demokrácia védelméből, és ez lehetővé teszi egy ilyen harcias hatalom terjeszkedését. De az elnyomás másutt is erősödik, miután bizonyos rezsimek elutasítják a nyílt társadalmat. Így Kínán kívül, az USÁ-ban, Oroszországban és a Fülöp-szigeteken.

Forrás: Népszava