Orbán: emelt szintű készültséget rendeltem el a kórházakban

HírKlikk 2021. február 26. 08:06 2021. feb. 26. 08:06

A járványhelyzetről nyilatkozva kezdte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában pénteken adott interjúját.

A kormányfő elmondta, az operatív törzs adatai szerint több int 4600 új koronavírusos beteget regisztráltak, s 123-an hunytak el az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépen pedig 451-en vannak. Szavai szerint ezek a számok ismét romló tendenciát mutatnak. A következő két hétben drasztikus emelkedés várható az új fertőzések számában, ami erősen megterhelheti az egészségügyet – írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor közölte: jelenleg 15.800-nál több szabad kórházi ágy van, amelyek közül több mint kétezer van felszerelve lélegeztetőgéppel.

– Emelt szintű készültséget rendeltem el a kórházakban.

Ez fokozott szervezést jelent, a tavaly tavaszi állapotokhoz hasonlóra kell felkészülni. Kásler Miklós jól döntött, amikor úgy határozott, hogy a kórházak ne térjenek vissza a készültség előtti állapotba, így most könnyebb visszatérni a szükséghelyzetre – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő arra is kitért: az uniós vakcinák még az előre jelzettnél is nehezebben, lassabban érkeznek.

Ezekből egyébként 17 millió adag van lekötve Orbán Viktor tájékoztatása szerint.

– Keletről gyorsabban és nagyobb mennyiségben érkezik a vakcina. Ha nem lenne orosz és kínai védőoltásunk, nagy bajban lennénk – jelentette ki Orbán Viktor, aki arra is emlékeztetett, hogy a baloldal oltásellenes, bizonytalanságot szít, és le akarják beszélni az embereket az oltakozásról.

– Úgy kell számolni, hogy a most regisztrált 2,5-2,6 millió állampolgár húsvétig megkaphatja az oltását – közölte a miniszterelnök, aki ismét mindenkit arra kért, hogy regisztráljon. A korlátozások feloldásával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy egyszerre kell kitalálni a nyitást, és nagyon szigorúan betartani a korlátozásokat.

– A határokon biztos, hogy szigorítani kell – szögezte le Orbán Viktor, aki azt kérte az operatív törzstől, hogy dolgozza ki azt a szabályozást, amely radikálisan korlátozza az Európán kívüli – akár üzleti – utazásokat is.

Forrás: Magyar Nemzet