Orbán és a keresztény kultúra

HírKlikk 2020. július 30. 19:00 2020. júl. 30. 19:00

Orbán nem kéri számon Erdogant a Haghia Sophia mecsetté alakításának ügyében. A politikai és gazdasági érdekek jobban számítanak, mint a keresztény kultúra védelme.

Bár a magyar kormány felvette a kapcsolatot a törökországi keresztény közösségekkel a Hagia Sophia ügyében, nyílt konfliktust nem vállalnak az Erdogan kabinettel az ortodox bazilika mecsetté alakítása miatt – mondja Azbej Tristan, üldözött keresztények megsegítésért felelős államtitkár a ATV beszámolása szerint.

A beszélgetésben az államtitkár azt is elmondta, hogy a törökországi keresztények azt üzenték, nincs szükségük segítségre és néhány incidenst leszámítva, szabadon gyakorolhatják vallásukat.

 Azbej Tristan szerint, az ügy praktikus jelentősége csekély, a szimbolikussága viszont történelmi távlatokban is hatalmas, semmiképpen sem a vallások és a civilizációk békés együttélését erősíti, de az államtitkár úgy véli, a döntés politikai hátterét is látni kell, miszerint a törökök meg akarják erősíteni vezető szerepüket a muzulmán világban.

„A magyar-török diplomáciai kapcsolatok nem egymás sértegetéséről szólnak, hiszen az ellentétes lenne Magyarország érdekével, hanem a tiszteletteljes párbeszéd kapcsolatán. Ezért nem fogják nyilvánosan elítélni a török partnert, de a diplomáciai csatornákon szóvá fogják tenni a történteket” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint a kormány könnyedén hátrahagyja a keresztény kultúra védelmét, ha gazdasági-politikai érdekei azt követelik.

Mindezt jól mutatja, hogy a Türk Tanácsban Orbán Viktor szinte kizárólag keresztényüldözőkkel barátkozik, és a kormány számára nem jelent lelkiismereti problémát az sem, hogy attól a Kínától kérnek 700 milliárdos vasútépítési hitelt, akik százszámra döntik le a kereszteket a helyi közösségek templomairól.