Orbán és Áder a soros – A kormány legfőbb méltóságaitól várja az erőszak elleni fellépést az MSZP kisebbségi ügyvivője

HírKlikk 2021. július 23. 17:45 2021. júl. 23. 17:45

A Magyar Szocialista Párt Nemzetiségi Tagozata sajtóhírekből értesült, hogy 2021. 07. 25-én Jászapáti településen szervez megmozdulást a Mi Hazánk Mozgalom nevű szélsőjobboldali szervezet.

Ezzel kapcsolatban pedig az MSZP fel akarja hívni Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök figyelmét arra, hogy az Alaptörvény szerint az emberek alapvető jogainak védelme az állam elsőrendű kötelezettsége.

Ennek értelmében, az olyan kirekesztő megmozdulásokat, mint amilyet a szélsőjobboldali szervezet tervez más szélsőséges csoportosulásokkal együtt, minden jogi eszközzel meg kell akadályozni, hogy hazánk legnagyobb kisebbségét, a roma lakosságot megfélemlítsék. Ezt nem tehetik meg se Jászapátiban sem az országban sehol.

A mozgalom mondvacsinált ürüggyel uszítja a többségi társadalmat a roma lakosság ellen. Teszi ezt azért, hogy így szerezzen támogatókat a saját – megkülönböztetésre és kirekesztésre épülő – politikájához.

A hatóságoknak, a döntéshozó politikusoknak meg kell védeniük a magyarországi roma lakosságot és biztosítaniuk kell, hogy senkit se lehessen megkülönböztetni a származása miatt. 

A hazai és nemzetközi jogban nincs helye a kollektív megbélyegzésnek, kirekesztésnek, büntetésnek. Amennyiben valaki bűnt követ el, legyen az bármilyen származású, vele szemben a törvény erejével kell eljárni. Úgy, ahogyan azt – nagyon helyesen – a hatóságok teszik Jászapáti rendbontóival szemben.

Nyomatékosan felhívják a hatóságok és a politikai döntéshozók figyelmét a kötelességükre: minden jogi eszközzel meg kell akadályozniuk a most Jászapátiban, de a jövőben bárhol máshol tartandó hasonló megosztó, kirekesztő, rasszista rendezvények megtartását!  – közölte Teleki László, az MSZP kisebbségi ügyekért felelős ügyvivője

Forrás: Hírklikk