Orbán és az Idősek Tanácsa

Dr. Dávid Ferenc       2020. november 23. 18:21 2020. nov. 23. 18:21

Hétfő délelőtt a miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy kormányrendeletet adnak ki az idősek vásárlási sávjáról. Eszerint hétköznap 9–11 óráig, hétvégén 8–10 óráig csak idősek lehetnek a boltokban, de fontos, hogy nem csak akkor vásárolhatnak. A védett vásárlási idősáv tehát két óra időtartamra csökken, ugyanakkor a nyitvatartási idő alatt nem korlátozzák a 65 év feletti generáció boltlátogatását.

1. Azt gondolom, hogy a kormányfő jó döntést hozott, hiszen köztudott, hogy a járvány által a legveszélyeztetettebb társadalmi csoport a nyugállományban lévők többmilliós tábora. Helyesnek tartom, hogy nem ismételték meg automatikusan a tavaszi szabályozást, amelynek értelmében az időskorúak – kötelező jelleggel – kizárólag a délelőtti órákban vásárolhattak, választási lehetőségük tehát nem volt.

2. Az új szisztéma a nyugdíjasokra bízza, hogy mikor mennek árubeszerzésre, ugyanakkor a fent megjelölt két órás időtartam védelmet biztosít számukra. Nagyon fontos, hogy a rendelkezés az egyedi mérlegelés lehetőségét adja a korosabb generációnak. Minden időskorú maga döntheti el, hogy a kevesebb kockázattal járó délelőtti – két órás – vásárlási lehetőséget választja, vagy a hosszabb időtartamú – korlátozás nélküli –, de veszélyesebb boltlátogatást favorizálja. Úgy vélem, hogy a szabad választás nagyobb személyi felelősséggel jár, így a 65 év feletti korosztály ebben a kérdésben saját akarat szerint járhat el.

3. Nem igazán kritikai éllel, de megjegyzem, hogy még vonzóbb lenne az intézkedés, ha a kijárási tilalom kezdetének időpontját este 20 óráról 21 órára változna, és ezzel párhuzamosan a boltok mostani 19 órai zárása helyett 20 óráig lehetnének nyitva. Ezt az apró korrekciót a munkában még aktív korosztály bizonyára üdvözölné.

Eddig rendben is van az ügy. Összességében jó döntés született, nem is lenne elegáns az intézkedést bírálni és apró elemeire szedni. (Jegyzetem írásának időpontjában még nem jelent meg a jogszabály). Egy szépséghibája azonban van az eljárásnak, mégpedig az, hogy a kormányzati kommunikáció szerint, az Idősek Tanácsa kezdeményezte a most megismert vásárlási korlátozást. Mennyire lehet bátor és őszinte az a testület, amelynek elnöke Orbán Viktor, alelnöke Novák Katalin miniszter és további tagja 12 olyan személy, akiket a kormányfő kért fel a testület munkájában való részvételre?

Azt készséggel elhiszem, hogy országunk vezetője védeni akarja a tényleges veszélyhelyzetben lévő idős embereket. Azt viszont ne próbálja nekem senki beadagolni, hogy az a miniszterelnök, akinek saját és kézi vezérlésű kormánya, pártja és parlamenti frakciója van, az arra hagyatkozik egy fontos döntés előtt, hogy mit szól ahhoz az Idősek Tanácsa?! Ugyan már! Orbán egy személyben képes sorsfordító határozatokat hozni, ezt az elmúlt tíz évben számtalanszor bebizonyította. Most ugyan helyeset lépett, de ehhez nem volt szüksége az általa vezetett és „üzemeltetett” Idősek Tanácsának javaslatára. Orbán jött, látott és döntött. Mint már annyiszor.