Orbán és az új szovjet birodalom

HírKlikk 2019. július 23. 12:32 2019. júl. 23. 12:32

A Kreml pénzügyi támogatást is ad a szovjet birodalom visszaépítésére, és az orosz tervekben Magyarországnak is jut szerep – erről is ír egy függetlennek tartott orosz portál.

Az orosz vezetés a volt szovjet birodalom visszaállításán munkálkodik, és nemcsak a földrajzi határok újrarajzolásán, de az egykori orosz befolyási övezet újraépítésén is – írja a magát függetlennek hirdető, orosz nyelvű RusMonitor, a Moszkvában megjelenő portál. S erre a célra sem pénzt, sem katonát nem sajnál áldozni a Kreml vezetése, amely folyamatosan fűzi szorosabbra egyes külföldi kapcsolatait nemcsak politikusokkal, de kormányokkal is.

Módszerei semmiben sem különböznek a már ismert szovjet módszerektől. A szíriai példát hozza fel a szerző, ahol hatalomban tartotta az orosz vezetés Bassár el-Aszadot, az olajért és orosz katonai bázis kiépítése fejében. A volt német kancellár, Gerhard Schröder esetét is felhozza, akit beültettek az oroszok az Északi Áramlat, de még a Gazprom igazgatóságába is, hogy viszonzásként előnyöket szerezhessen Moszkva.

Az orosz kormányzat, ha nem az energetika terén, akkor pártok pénzelésével igyekszik szavazatokat vásárolni. Az Európai Unió és a NATO egységét megbontó országok, illetve pártok orosz kapcsolatai nyilvánvalóak, Moszkva partnerei ugyanúgy harcolnak a multikulturalizmis, a globalizmus, valamint Soros György- és a szabad piac ellen.

A portál ezek között felsorolja a német AfD-t, a görög Szirizát épp úgy, mint az Arany Hajnalt. Ott van a sorban Marine Le Pen francia szélsőjobbos pártvezető is, akit Moszkva állítólag 40 millió euróval támogatott, és az oroszok megkörnyékezték a francia kormány politikája ellen országos utcai tiltakozásokat szervező sárgamellényeseket is. A Brexit-kampány legnagyobb szponzora, a brit Aaron Banks állítólag az orosz nagykövetségtől kapott ajánlatokat arany és gyémánt üzlettel egybekötve.

A Klubrádió által szemlézett cikkben Magyarország kétszer szerepel. Az írás egyrészt a Jobbik pénzügyi támogatását említi meg, de konkrét számadatok nélkül, illetve Orbán és Putyin látványosan demonstrált baráti viszonyát emeli ki. Orbán azt mondta Brüsszelnek, az EU saját magát lövi lábon, amikor Oroszország ellen szankciókat vezet be. A szlovákok, litvánok, bolgárok és olaszok sem maradtak ki az orosz támogatásokból. A RusMonitor cikke megjegyzi, hogy számos adat egybeesik a Political Capital elemzésével.

Forrás: Klubrádió