Orbán feladja a városokat 2022-re?

Bánó András 2020. október 19. 08:46 2020. okt. 19. 08:46

Egyre-másra veszi le a sakktábláról Orbán Viktor a Fidesz vezető politikusait a budapesti választókerületi térképről. Először csak azt jelentették be, hogy Gulyás Gergely helyett Fürjes Balázs indul majd Budapest XII. kerületében egyéni jelöltként, ám a kiszemelt még nem döntött erről. Mint mondta, ezen még gondolkodnia kell.

Sára Botond, aki a legutóbbi polgármester választáson alulmaradt Pikó Andrással szemben a „nyóckerben”, és jelenleg a Fővárosi Kormányhivatalt vezeti, már cseppet sem szabódott, tudomásul vette: ő indul majd Kocsis Máté jelenlegi frakcióvezető helyén egyéni jelöltként.

Most pedig itt a legfrissebb hír: Varga Mihály pénzügyminiszter, aki eddig mindig biztosan hozta körzetét a II-III.kerület egy részét, és állandóan jelen volt különböző rendezvényeken mint parlamenti képviselő, szintén búcsút mond az egyéni megmérettetésnek, mert – mint nyilatkozta – 2022-ben a kormányzati munkában és az országos kampányban lesz teendője. Helyette egy kerületi önkormányzati képviselő, Gór Csaba indul.

Sokan tanácstalanul néznek, mások kapkodják a fejüket, nem értik a Fideszt, és főleg Orbán Viktort. Pedig a magyarázat egyszerű. Orbán Viktor – miután a kormánydöntésekkel kivérezteti Budapestet – nem számít arra, hogy a fővárosban egyéni helyeket szerezhet. Fokozatosan vonja vissza féltett embereit, akik számára óriási blama lenne, ha az egyéni körzetekben alulmaradnának egy-egy ellenzéki közös jelölttel szemben. Fontosabb megőrizni a vezető arcokat, mintsem kitenni őket egy vereségnek. Márpedig a sanyargatott Budapest népétől sok támogatásra a vezető kormánypárt aligha számíthat.

Ám nemcsak a fővárosnál lesz majd így, alighanem a tanácsadói kör azt is átgondolja, érdemes-e az önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP számára vesztes megyei jogú és nagyvárosokban komoly erőfeszítésnek kitenni egy országosan ismert kormánypárti jelöltet, kockáztatva egy esetleges vereséget? Jó példa erre, hogy a szerencsi 6-os választókerületben alulmaradt Bíró László Tiszaújvárosban óriási fölénnyel győzött, ám a falvak és kistelepülések népe nem rá szavazott. Világos tehát: Orbánéknak a falvakra kell koncentrálniuk, azokra a településekre, ahová csak a kormánypárti megyei lapok jutnak el, ahol csak az állami rádiót hallgatják, ahol csak a közmédiát nézik, amely – micsoda véletlen – egy kockát nem mutatott és még csak hírben sem számolt be a legutóbbi Vas utcai fejleményekről, amikor a diákok nem hajtották végre a kancellár utasítását, és ellenálltak.

Ezért kell gőzerővel országjárásba kezdeniük az ellenzéki pártoknak, hogy ezeken a kistelepüléseken felnyissák az emberek szemét, és megkönnyítsék, hogy az ott lakók több forrásból tudjanak tájékozódni.