Orbán-féle mentőterv: ellehetetlenülnek még a leggazdagabb települések is

N. Vadász Zsuzsa 2020. április 4. 20:20 2020. ápr. 4. 20:20

„Megkezdődött a kinyírásunk” – kommentálta a ma bejelentett kormányzati intézkedés egyik, az önkormányzatok bevételeit érintő pontját Wittinghoff Tamás. A budaörsi polgármester szerint, ugyanis a „járványügyi intézkedéseken félő, hogy a járvány lecsengése után nem fognak enyhíteni. Úgy tűnik, az Orbán-kormány hosszútávú szándéka az önkormányzatok önállóságának teljes felszámolása”. A Hírklikknek azt is elmondta, hogy szinte biztos abban, a kedden bejelentendő további intézkedésekkel még jobban ellehetetlenítik az önkormányzatok működését – bár nem mindegyikét egyformán. A fideszes irányítású településeknek – ahogy eddig is – biztosan vissza fognak osztani pénzeket.

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón több intézkedés között azt is bejelentette, hogy a gépjárműadó ­­ központi költségvetésbe átirányított része 34 milliárd forint lesz, s az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez. Ez – mint Ön Facebook posztjában utal rá – bizony súlyos. Mennyire?

Budaörs esetében ez több mint évi 170 millió forintot tesz ki.

De hát az Önök 12,5 milliárd forint körüli éves költségvetésében ez azért nem tűnik akkora tételnek.

Önmagában talán nem, de annak fényében már igen, hogy az önkormányzatnak – a járvány miatt – szinte teljesen megcsappantak a bevételei. Az államtól – egyedüliként az országban – egyetlen fillért nem kapunk a közfeladatokra. A két évvel ezelőtti – a vetítési alapnak számító – adóbevételek most nem folynak be. Erre pedig nincsenek tekintettel, ahogy azt a posztomban is érintettem. Nem veszik figyelembe, hogy az az adó, ami miatt Budaörstől törvénytelenül, szolidaritás címén, havi 200 milliós nagyságrendű pénzt vonnak el, az a pénz nincs, hisz' a cégek mennek tönkre, adót alig tudnak majd fizetni, s további „szolidaritásként” most a gépjárműadó önkormányzati részét is elvonja az állam. Ráadásul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nyilvánosságra került terve szerint, a gazdálkodóknak nem kellene helyi iparűzési adót fizetniük, s az építményadó is veszélybe került. Nekünk más bevételünk nincs.

Ez azonban az MKIK terve csupán, nem a kormány döntése.

Azért azt mi is tudjuk, hogy ha valami kiszivárog, akkor annak van alapja. Én biztos vagyok abban, hogy a keddi, gazdaságélénkítő bejelentések egyike ez lehet.

Komolyan gondolja, hogy Orbán vissza fog nyúlni ehhez az ötlethez, s végrehajtja azt, amibe egyszer már beletörött a bicskája? Hiszen novemberben  füstbe ment a terv, hogy belenyúljanak a HIPA-bevételekbe, ezzel is csorbítva az önkormányzatok mozgásterét. Akkor a bevételt elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására akarták fordíttatni. Ám a fideszes polgármesterek is felléptek ellene.

Nem hinném, hogy most fellépnének ez ellen. Már csak azért sem, mert a javaslat szerint, az önkormányzatok kaphatnak majd valamifajta visszajuttatást, kompenzációt. S ne legyünk kishitűek a kreativitásukat illetően: meg fogják oldani, hogy a fideszes önkormányzatok ne lehetetlenüljenek el, csak az ellenzékiek.

Mit fog ez jelenteni konkrétan Budaörs számára, amely az egyik leggazdagabb település Magyarországon, tehát elvben sokkal jobb a helyzete, mint a legtöbb más településnek?

Röviden? Ezzel megszűnik a költségvetésünk, nem fogunk tudni működni. Hiszen az elvonás nő, miközben a bevételünk – a járvány nyomán bekövetkezett leállások miatt, ahogy előbb már szó volt róla – teljesen megcsappan. Nem fogjuk tudni kifizetni a béreket a köztisztviselőknek, a közalkalmazottaknak, nem tudjuk finanszírozni a működésünket. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az állam pedig védelmi többletfeladatokat is ad, ám forrást hozzá egy fillért sem.  

Mit fognak csinálni?

Ez most pont olyan, mint hogy mit tesz egy család, ha a bevételét lenullázzák, majd megkérdik, hogy mire költik, hogyan osztják be a semmit. Ugyanis Budaörs az idén így elveszíti az összes bevételét. Hogy mi lesz? Őszintén? Egyelőre fogalmam sincs. Nincs még B terv. Minden héten készítünk a budaörsiek számára egy beszámolót. Az ehetiben – ami még nincs kész ­– benne lesz, hogyan jelennek meg ezek a dolgok a mi életünkben. Nyitottunk egy  adakozó számlát, szépen is jön rá a pénz, de pár millió, jó esetben pár tízmillió forint fog majd összegyűlni rajta. Ami természetesen nem lesz elég.

Nem csak az önkormányzatokat érinti a mai kormánybejelentés, hiszen 1,2 milliárd forintot vesznek el a pártoktól a támogatásuk megfelezésével, a multinacionális láncokat terhelő adóból  36 milliárdot, a bankoktól pedig 55 milliárd forintot várnak. A súlyadóból egyébként 34 milliárd fog összejönni az úgynevezett védekezési alapba. Hogy látja ennek fényében az elvonásukat?

A mai bejelentés súlyosan érinti a pártokat, a gazdálkodókat, az önkormányzatokat, stb. Ami normál körülmények mentén még akár elfogadható is lenne. Ha ezzel nem lehetetlenülne el bármely szereplő. Érdekes módon, azonban szó nem esik a munkavállalókról, a munkájukat elveszítőkről, a részmunkaidőbe kényszerültek kieső béréről. Erős a gyanúm, hogy majd kedden róluk is lesz szó, persze úgy beállítva, mintha Orbán lenne a megmentőjük.

A hivatkozott posztjában azért nem is kis szarkazmussal megnyugtatónak mondta, hogy „eközben családtagok, haverok, üzletfelek milliárdokat kapnak a kormánytól turisztikai magán-beruházásaikhoz”.

Hát persze. Mert nem igazán látom, hogy mennyiben függ össze a járványhelyzettel például az, hogy Balatonfüreden a Vitorlás Szövetség kikötőjének a helyén épülő szálloda magánberuházását milliárdokkal megtámogatja az állam. Bár, mint magától Orbán Viktortól tudhatjuk, már három hete mással sem foglalkozik, mint a járvány ellenes harccal. Csak éppen az a gond, hogy a járvány pusztán ürügy, amiben arra látnak alkalmat, hogy rengeteg más dolgot is megtegyenek.

Mire gondol?

Itt van például a Városliget ügye, ahol, a korábbi ígéretükkel ellentétben, durván avatkoznak bele a fővárosi önkormányzat döntéseibe.

A miniszterelnök megszerezte magának a korlátlan felhatalmazást, amit ki tudja, meddig fog megtartani. Nagy kérdés az is, hogy a járványveszély elmúltával, hogyan változtatják meg/vissza a jogszabályokat. Én azt látom, hogy a járványügyi intézkedésekkel megkezdődött a kinyírásunk. Félő, hogy ezeken a járvány lecsengése után nem fognak enyhíteni. Úgy tűnik, az Orbán-kormány hosszú távú szándéka, az önkormányzatok önállóságának teljes felszámolása.