Orbán  felelőssége, ha gond adódik a Szputnyikkal és/vagy a Sinopharmmal

HírKlikk 2021. március 3. 06:05 2021. márc. 3. 06:05

Orbán Viktor szembefordult az EU stratégiájával, és kínai, illetve orosz vakcinát is használ, noha eredetileg az volt az egyezség az unióban, hogy csak olyan szert adnak be a vírus ellen, amit engedélyez az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA). A beszerzés ügyében pedig abban állapodtak meg, hogy azt Brüsszel intézi. A bírálók szerint a magyar kormány jogi, egészségügyi és politikai kockázatokat is vállalt, amikor kilépett ebből a rendszerből – írja a The Financial Times. 

Az orosz-kínai ügylet egyben azt jelenti, hogy az ország sokkal több oltóanyaghoz jut, mint a többi tagállam – mutat rá az előfizetők számára elérhető cikkében a lap. Az illetékes uniós testület szerint idáig 100 emberre vetítve 18,3 adagot vett, amivel kétszer jobban áll, mint a második helyezett dánok. A terv az, hogy húsvétig hozzávetőleg a magyar lakosság negyedét beoltsák. A brüsszeli adatokból ugyanakkor az is kitűnik, hogy az Orbán-kormány viszonylag sok készítményt kapott az európai készletből, de messze nem használta ki a kontingensét. Csak a keret 73 százalékát hívta le. 

Ugyanakkor a megosztott társadalomban politikai kérdés lett, hogy ki melyik vakcinát hajlandó elfogadni. A Szputnyik V a minap jó minősítésben részesült a Lancet szakfolyóirattól, de a Sinopharm készítményéről nem tudni, hogy milyen, pedig annak kulcsszerepet szánnak a magyar politikai stratégák. E pillanatban azonban csupán a lakosság 27 százaléka tartja a maga számára elfogadhatónak, igaz, a Fidesz-hívek körében ez az arány 45 százalék. 

A magyar különút fokozza az aggályokat, hogy más országok is a saját szakállukra cselekszenek, hiszen az EU-szállítmányok továbbra is akadozni fognak, amíg csak nem kapcsol teljes gőzre a gyártás, és rendelkezésre áll majd több szer is. Ez nagyjából áprilisra várható. A Bizottság azt közölte, ha bármi gond adódna a kínai és orosz vakcinával, akkor a kártérítési követelések ügyében az Orbán-kabinet visel minden erkölcsi, jogi és anyagi felelősséget – emlékeztetett a lap.