Orbán fittyet hány az antalli hagyományokra

Nagy András 2019. május 21. 15:18 2019. máj. 21. 15:18

Antall József minden esetben komolyan vette a sajtó megkereséseit, a néhai miniszterelnök soha nem reagált volna bujkálással – idézte fel Kajdi József annak kapcsán, hogy az Orbán-kormány hivatala napok óta nem hajlandó válaszolni az osztrák videóbotránnyal kapcsolatos kérdésekre.

Mint megírtuk, valósággal bujkál az Orbán-kormány az osztrák videóbotrány kirobbanása óta. Igaz, Orbán Viktor miniszterelnök nyilvános programjait eddig sem verte nagydobra a Miniszterelnöki Kabinetiroda, azonban az elmúlt napokban már a miniszterek és államtitkárok szerepléseit is igyekeznek a legnagyobb titokban tartani, ami egy kampányhajrában legalábbis furcsa, de mindenképpen figyelemre méltó fejlemény.

Emellett a kormány médiabirodalma is blokkolja, vagy legalábbis puhítva közvetíti az ausztriai híreket, ami szintén azt mutatja, hogy Orbánék tartanak az osztrák kormánykoalíciót szétszakító botrány következményeitől, pontosabban attól, hogy az ügy hazai vonatkozásai a magyarországi választásra is hatással lesznek. Ebben segítségükre van a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó, Havasi Bertalan vezette Miniszterelnöki Sajtóiroda, amely napok óta nem hajlandó érdemben válaszolni a Strache-videóval kapcsolatos újságírói kérdésekre.

„A mi kormányzásunk idején nem volt ez szokás, sőt: maga a miniszterelnök úr is igyekezett eleget tenni minden média felől érkező megkeresésnek” – mondta a Hírklikknek Kajdi József, az Antall-kormány kormányhivatalának vezetője. Antall József sohasem kívánt politikai celebbé válni, nyilvánosan kizárólag akkor szerepelt, amikor komoly mondanivalója volt, ugyanakkor minden esetben komolyan vette a sajtó megkereséseit, a néhai miniszterelnök soha nem reagált volna bujkálással – idézte fel.

Hozzátette: ők még közel sem kezelték olyan profin a sajtót, mint a későbbi kormányok, nem is igazán ismerték fel hogy mekkora jelentősége van a politika és a média viszonyának. Igaz, ha fel is ismerték volna, nem használták volna arra a tömegkommunikációt, amire Orbán Viktor a Nemzeti Együttműködés Rendszerében használja.