Orbán győzelemként tálalja a megaláztatását

HírKlikk 2019. március 22. 11:38 2019. márc. 22. 11:38

A magyar miniszterelnök győzelemként jelentette be pártja tagságának felfüggesztését az Európai Néppártban, amelyre a demokratikus normák erodálása miatt került sor, és ezzel Orbán nyitva tartja magának az opciókat, hogy helyreállítja-e a kapcsolatokat, vagy a májusi európai választás után vagy a hozzá hasonlóan gondolkodó populistákhoz csatlakozik majd - írta a Bloomberg hírügynökség.

Orbán hatalmas médiahálózata a szerdai döntést a miniszterelnök saját önkéntes tetteként mutatta be, nem pedig annak, ami: politikai megaláztatásnak. Egy Orbán-párti szakértő az állami televízióban mindezt „hatalmas győzelemnek” minősítette, hiszen Orbán szerinte vereséget mért azokra, akik a kizárását követelték. A két fél annyiban egyetért, hogy az európai választás után döntenek a kapcsolatok jövőjéről. Ilyen módon az európai szavazás döntő lesz abból a szempontból, hogy vajon Orbán megőrzi-e helyét a néppártban.

Amennyiben az ENP nagy támogatást szerez, Orbán nélkül koalícióra léphet a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal, vagy a zöldekkel. Másfelől a néppártnak szüksége lehet Orbán szavazataira a még nála is Európa-szkeptikusabb hangokkal szemben, amelyek át akarják alakítani az EU működését. A választás utáni döntéshez alighanem azt mérlegelik majd, hogy Orbán további jelenléte a pártcsalád liberálisabb hajlamú tagjait kilépésre bátoríthatja, vagy veszélyeztetheti az ENP esélyét a tanács elnöki tisztségére.

A Fidesz felfüggesztése azt jelzi, hogy az EU az eddiginél határozottabban fel akar lépni az Európa-szkeptikus áramlatok ellen, amelyek vízválasztó jelentőségű döntésekhez vezettek, például a brexithez. A cikk végül megállapította: mindenesetre Orbán már nem foglalhat helyet Európa vezetői között a rendezvényeken, és erősen romlottak tárgyalási pozíciói a költségvetési vitában, amely a májusi választás után indul majd be teljes sebességgel, és amellyel kapcsolatban többen felvetették, hogy a támogatások folyósítását kössék a jogállami normák tiszteletben tartásához. 

Forrás: Hírklikk