Orbán: ha munka van, minden van

HírKlikk 2020. február 16. 16:45 2020. feb. 16. 16:45

2020-ban és utána is erőinket a munkahelyek megőrzésére kell fordítanunk, a munkahelyeket egyszerre kell megőrizni és korszerűsíteni, mert ha munka van, minden van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében, vasárnap, Budapesten.

Orbán Viktor kifejtette: az európai gazdaság, azon belül is leginkább az eurózóna térsége, egyszerűen megállt, és a magyar áruk 85 százaléka éppen ezekbe az országokba irányul. Az ő bajuk tehát a mi bajunk is – tette hozzá.

Azt mondta: 2019-ben a német ipari termelés jelentősen csökkent, de a magyar nőtt. 2020-ban és talán még utána évekig is erőinket a munkahelyek megőrzésére kell fordítanunk. Tudjuk, hogy ilyenkor adót kell csökkenteni, erre készülünk most is, a kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adót csökkenteni fogjuk. A nyugdíjak értékét meg fogjuk őrizni, hiszen erről állapodtunk meg a nyugdíjasokkal – közölte.

Kiemelte: a világban a verseny sosem szűnik meg, de Európa mintha ki akarna szállni a versenyből, korlátozni akarja a versenyt az unión belül, és az adózás, a munkavállalás és a szolgáltatások tekintetében is. Néha úgy lehet érezni, hogy „a nyugatiak nem tanultak a mi történelmünkből, és nem tudják, hogy a szocializmus tönkreteszi a nemzeteket" – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint, ha Magyarországot, a magyar adórendszert, szociális rendszert, munkaerőpiacot „beleszabályozzák az európai egyesült államok gazdasági rendjébe", akkor a mi fejlődésünk is megáll. Ezért kell csínján bánni az euró bevezetésével is, „ne üljünk fel olyan vonatra, amelyről nem tudjuk, hogy hová megy" – vélekedett.

Forrás: MTI/Hírklikk