„Orbán hadsereget épít és háborúzik"

HírKlikk 2019. december 12. 06:24 2019. dec. 12. 06:24

Szerdán három nap leforgása alatt átnyomta a Fidesz a színháztörvényt. Gyámság alá vette a kormány az önkormányzati fenntartású színházakat, tehát a vidéki és budapesti kőszínházakat.

A csütörtöki HVG-ben Schilling Árpád rendező azt mondta a törvénymódosításról, hogy „Orbán hadsereget épít és háborúzik. Aki ennek az ellenkezőjét hiszi, az hülye vagy fideszes".

A kérdésre, mit tanácsolna Karácsony Gergelynek, vegyen át néhány művészszínházat, és a többit adja az államnak, vagy ne kössön kompromisszumot, azt felelte, ezzel a hatalommal nem lehet kompromisszumot kötni. „Aki enged, azt eltiporják. Egyetlen mód van: kaszát, kapát elő!"

Szólt Schilling az Ismerős Arcok nevű zenekar Nélküled című daláról is: „Amikor fel kell állni egy olyan giccses dalra, mint a Nélküled, amiben az 'egy vérből valók vagyunk' nyílt náci utalás nemzeti értelmet kap, akkor tényleg kit kell még meggyőzni arról, hogy ez az ideológia fog folyni a színházakból, a mozikból, mindenhonnan?"

Schilling a zaklatási ügyekkel kapcsolatban megjegyezte: „Vidnyánszky Attila konkrétan nem egy-két színészt abuzál, hanem egy egész szakmát".

Forrás: HVG