Orbán hétfőn rájött, hogy szerda még messze van

Föld S. Péter 2019. március 19. 11:20 2019. márc. 19. 11:20

„Olyan messze van az még”. Ezt „válaszolta” Orbán Viktor hétfőn az ATV-nek arra a kérdésére, hogy szerinte kizárják-e szerdán a Fideszt az Európai Néppártból. Még egy kérdésre jutott idő, a parlamenti folyosón, futtában, mielőtt a miniszterelnök belépett az ülésterembe: elmegy-e a tanácskozásra? A „válasz”: „ma még csak hétfő van, 20-a meg szerdán lesz".

Mostanra már mi is tudjuk, amit Orbán már a kérdés feltevésekor eldöntött: a miniszterelnök elmegy az ülésre, és vitatkozni fog a pártcsalád tagjaival.

Viszonylag szerencsésnek mondható az ATV, mert munkatársai időnként legalább a parlament folyosóján elcsíphetik a miniszterelnököt. Interjút persze nekik sem ad, mint ahogyan rendes válaszokat sem, de másokat még ennyire sem enged közel magához.

Orbán Viktor és kormányának tagjai ugyanis már régóta nem érintkeznek a sajtónak azzal a részével, amelytől várható, hogy valódi kérdéseket tesznek fel nekik. Vigyáznak arra, hogy igazi újságíró ne kérdezhessen tőlük, interjút csak a baráti médiának adnak, ahol beszélgetőpartnerük egy újságírónak kinevezett mikrofonállvány, aki még véletlenül sem kérdez olyat, ami a kérdezettnek problémás lehet. Alákérdezésnek hívják az ilyet a szakmában, valamikor régen, amikor az újságírás még nem csak pénzkereset, de hívatás is volt, az újságíró iskolában megbuktatták az alákérdező sajtómunkást.

Mostanra persze minden megváltozott, s ha a miniszterelnököt hétfőn egy szerdai eseményről kérdezik, akkor minden további nélkül válaszolhatja, hogy messze van az még. Már csak azért is, mert mint minden, ez is relatív: két nap tényleg nagyon távoli lehet, ha egy szeretett személlyel való találkozásig telik el ennyi idő, és nagyon rövid, ha egy nehéz vizsgára kell felkészülni.

Ami a sok bizonytalanság között egyedül biztos: Orbán és környezete lenézi a nyilvánosságot. Nem a sajtót sértik meg a pikírt, lekezelő, pökhendi válaszaikkal, hanem azt a nyilvánosságot, amelyet a sajtó képvisel. Az újságíró ugyanis nem a maga kíváncsisága miatt kérdez, hanem, mert az őt olvasó, hallgató, néző embereket kívánja tájékoztatni.

Amikor Orbánt veje gazdagodásáról kérdezték, akkor azt mondta, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, mikor Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet menesztéséről érdeklődtek nála, akkor azt közölte, hogy nőügyekkel nem foglalkozik.

Most az a legújabb, hogy március 20-a messze van. Tegnap még két nap volt addig, ma már csak egy. Szerdán kiderül, hogy marad-e a Fidesz az Európai Néppártban, vagy kiteszik a szűrét, és olyan messze kerül az egykor szeretett pártcsaládtól, mint Orbán március 18-ája március 20-tól.