Orbán is besokallt az eltűnt százmilliók miatt, szőnyegszélére állítja a sportvezetőket

HírKlikk 2018. november 18. 12:04 2018. nov. 18. 12:04

Az utóbbi hónapok sportbotrányai, a politikailag egyre kínosabb ügyek miatt – információk szerint – a kormányfő is haragos, ugyanis a gáláns állami milliárdok ellenére a tenisz- és az ökölvívó-szövetségben tapasztalt káosz Orbán Viktor megítélésének is árthat.

„Ebből akár újabb vizes vb lehet” – utalt az egyik sportszövetségi vezető arra, hogy az elbaltázott kommunikáció és a folyamatos magyarázkodások miatt tavaly hiába rendezett az ország szakmailag kifogástalan világbajnokságot, az esemény kapcsán még a hardcore Orbán-rajongók körében is kétely ébredhetett a vég nélkül emelkedő kiadások és a 190 milliárdnál megálló költségek miatt – írja a Magyar Hang.

A vélt vagy valós pénzügyi visszaélések miatt mindkét szövetség kiérdemelte Orbán Viktor kitüntető figyelmét, a lap úgy tudja, külön tájékoztatást kért a helyzetről. Névtelenséget kérő sportszövetségi vezető mindezt azért tartja kényelmetlennek, mert azt az érzetet keltheti, hogy ha ilyesmi már a kormányfő kedvenc területén is előfordulhat, akkor vajon mi mehet ott, amire nem figyel ennyire.

A korábbinál nagyságrendekkel nagyobb állami támogatás hasznosulását először Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező kérdőjelezte meg. A világranglista legjobb ötven teniszezője közé sorolt játékos és edzője szerint koncepció nélküli, a versenyzőket hátrányosan érintő döntések születnek egymás után.

A brutálisan nagy összegek elköltését vizsgálják, egyelőre nincs eredmény. A teniszszövetség állami támogatása hét év alatt a hetvenszeresére nőtt, tavaly már 4 milliárd forint felé közelített. A képet tovább árnyalja, hogy a szövetség első embere, Szűcs Lajos a Fidesz országgyűlési képviselője.

Erdei Zsolt esetében az összezárás aligha fog működni, az ökölvívó-szövetség elnöki székébe emelt korábbi világbajnok csúnyán elgaloppírozta magát. Mivel nem a NER része, „csak” egy sportoló, ezért az ő ügyét aligha fogja finoman kezelni a párt. Ráadásul optikailag is csúnya a helyzet: az ifjúsági világbajnokságot a Duna Arénába telepítő szövetség végül 384 millió forintos hiányt produkált. Kiderült, Erdei Zsolt egy menedzsmentet bízott meg a szervezéssel, ők pedig finoman szólva nem garasoskodtak. A könyvvizsgáló úgy véli, felvetődhet a hűtlen kezelés, lopás, csalás és összeférhetetlenség gyanúja. Erdei az ügyet tisztázó elnökségin felindultan közölte: „Nem vagyok tolvaj, nem loptam el semmit!” – idézi a Bors napilap.

Ráadásul egyre nehezebben magyarázható, hogy mindkét szövetség esetében a kommunikációért felelős ember milliókat számlázhat(ott) az adott szervezetnek szervezői feladatok ellátására.

Forrás: Magyar Hang