Orbán is jóváhagyta a nyilatkozatot, ami nem zárja ki az újabb szankciókat

HírKlikk 2023. március 24. 08:35 2023. márc. 24. 08:35

Zelenszkij ukrán elnök éppen úton volt, ostrom sújtotta városokat keresett fel és egy vasúti kocsiból jelentkezett be az EU állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődött két napos brüsszeli csúcstalálkozójára. Azt kérte, hogy gyorsítsák fel a modern harci gépek és hosszú hatótávolságú rakéták átadását, mert ezek híján elnyúlhat a háború. Újabb szankciókat sürgetett, a csatlakozási tárgyalások mielőbbi elindítását Ukrajnával és béketárgyalások megkezdését az ukrán béketerv alapján.

EU-s forrásokra hivatkozva, a Népszava brüsszeli tudósítója azt írta, hogy az ezt követő vitában Orbán Viktor arról beszélt, hogy az Ukrajnának szóló fegyverszállítmányok finanszírozására bevetett uniós pénzügyi eszközt, az Európai Békekeretet (EBK) nem csak a háború sújtotta ország támogatására kéne felhasználni, hanem egyéb EU-missziókra is, létrehozásának ez az eredeti célja. A kormányfő szóvá tette azt is, hogy Magyarország nem kap támogatást Brüsszeltől a kelet-európai piacokra korlátozás nélkül érkező ukrán gabonaszállítmányok miatt bajba jutott gazdák megsegítésére.

Az Ukrajnáról szóló záróközlemény szerint a vezetők „tudomásul veszik”, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság nemrégiben elfogatóparancsot adott ki Oroszország elnöke és a gyermekek jogaiért felelős biztosa ellen az ukrán gyermekek megszállt ukrajnai területekről Oroszországba történő jogellenes deportálásának és átszállításának háborús bűntette miatt. Az Orbán Viktor által is jóváhagyott nyilatkozat nem zárja ki, hogy esetleg újabb szankciókkal kell majd nyomást gyakorolni Oroszországra.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a találkozóra érkezőben egy kérdésre azt mondta, szívesen megérdeklődné Orbán Viktortól, mivel magyarázza a svéd NATO-csatlakozás magyarországi ratifikációjának elhúzódását. A csúcson készült fotók tanúsága szerint a találkozót megtartották.

Forrás: Népszava