Orbán itthon is álljon ki az egyenlő esélyek megteremtéséért!

Tóth Bertalan 2020. február 20. 13:05 2020. feb. 20. 13:05

A miniszterelnök a közelmúltban arról beszélt, hogy az Európai Unió következő költségvetésének alapkoncepciója tisztességtelen, sportszerűtlen, igazságtalan az olyan módosítások miatt, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagabb országok irányába akarnak pénzeket átcsoportosítani.

Nos, valóban nem tisztességes az a politika, amely az újraelosztás során, a gazdagabbakat részesíti előnyben a szegényebbek kárára.

Amit tehát Orbán most számon kér – egyébként helyesen – az uniós költségvetésen, az éppen az a tisztességtelen, sportszerűtlen és igazságtalan politika, amelyet Magyarországon folytat tíz éve. Ennek a tisztességtelen politikának a következménye, hogy a társadalomban hatalmas jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségek jöttek létre egy szűk elit és az azon kívüli csoportok között, amelyek számára – a közpénzből finanszírozott oktatási, egészségügyi és szociális rendszer leépítésével párhuzamosan – a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés esélyét is csökkentették.

A magyar társadalmon belül ugyanúgy fontos az esélyteremtés és a felzárkózás, mint az Európai Unió tagállamai között. Ehhez azonban meg kell változtatni az újraelosztás filozófiáját, itthon és az Európai Unióban is.

Magyarországon több pénzt kell fordítani a nyugdíjakra, az egészségügyi és az oktatási rendszerre. Mi ezért javasoljuk azt, hogy az orbáni világban kialakult társadalmi, vagyoni, jövedelmi egyenlőtlenségeket csökkentsük: zárkóztassuk fel az alacsony összegű nyugdíjakat és érjük el, hogy a nyugdíjasok pozíciója ne romoljon; növeljük meg a minimálbért és a garantált bérminimumot, mert a szakértelmet és a tisztességes munkát meg kell fizetni; erősítsük meg a szakszervezeteket, mert meg kell védeni a dolgozókat az újkori kizsákmányolástól; több pénz kell az egészségügybe, hogy az egészség ne csak az elit kiváltsága legyen; készítsük fel gyermekeinket a XXI. század kihívásaira, hogy azzal biztos jövőhöz és megélhetéshez jussanak; az állam a bérlakások építésének támogatására legalább annyi pénzt fordítson, mint a CSOK-ra.

Az uniós költségvetésben pedig el kell érni egyfelől, hogy ne csökkenjenek a kohéziós- és agrártámogatások, ne sérüljenek a magyar érdekek az agrár- és a kohéziós támogatásokat illetően. El kell érni továbbá, hogy nagyobb arányban álljanak rendelkezésre közvetlenül lehívható brüsszeli források, amelyekhez az állam közvetítő szerepe – és az orbáni oligarchák – nélkül férhetnek hozzá a pályázók – így különösen az önkormányzatok.

Az Európai Tanács ma tartja rendkívüli ülését, amelyen a következő uniós költségvetésről is tárgyalnak. Ha a miniszterelnök komolyan gondolta, amit az újraelosztás sportszerűségéről, tisztességéről mondott, akkor ne csak az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfőivel folytatandó tárgyalásokon harcoljon az újraelosztás igazságosságáért, hanem itthon is álljon ki az egyenlő esélyek megteremtéséért!