Orbán jól váltott, de a helyzet rosszabb, mint Kádár korában

Sebes György 2021. április 15. 16:55 2021. ápr. 15. 16:55

Az emberek jelentős része tájékozatlan, de a hatalom oldaláról tudatos butítás is folyik. Ezzel magyarázta a Hírklikknek legújabb felmérésük eredményét a Medián ügyvezető igazgatója. Hann Endrével többek között arról beszélgettünk, miért nincs tisztában a lakosság mintegy kétharmada a halálozási adatokkal, még akkor sem, ha szinte mindenki közvetlen környezetében szedett már áldozatokat a járvány.

Sikeresnek bizonyult a kormányzati propagandában történt váltás. Korábban ugyanis a miniszterelnök a halálozás számaival igyekezett indokolni a védekezés fejleményeit. Csakhogy az utóbbi fél évben ezzel nincs mit dicsekedni. Magyarország mindenféle összehasonlításban is nagyon rosszul szerepel ezen a téren. Különösen a járvány harmadik hullámában riasztóak immár hetek óta a halálozás adatai. Ennek is következménye, hogy Orbán Viktor már régóta az átoltottságban méri a sikert. Így aztán egyetlen megszólalásában sem mulasztja el megemlíteni, hogy ebben hazánk elől jár, vagy legalábbis megelőzi a legtöbb uniós tagállamot. Köszönhetően persze annak, hogy nemcsak a Brüsszel által megrendelt vakcinák érkeznek – késve, vagy időben –, hanem a keletiek is. Az orosz és a kínai beszerzés pedig minden esetben alkalmat kínál arra is, hogy kitérjen a baloldal oltásellenességére. 

Ez a váltás tükröződik abban az országos reprezentatív felmérésben, amelyet a HVG megbízásából a Medián készített április elején. Telefonon kérdeztek meg véletlenszerűen kiválasztott 1000 embert. A minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. Mindebből kiderült, hogy a kormánypártiak közül kétszer annyian elégedettek a kormány válságkezelésével, mint az ellenzéki szavazók. Mindkét táborban, sőt, a bizonytalanok körében is javult azonban a hatalmon lévők megítélése. Feltűnő viszont, hogy a lakosságnak csak egyharmada tudta többé-kevésbé pontosan megmondani, hány áldozata van a járványnak. Vagyis a többség azzal sincs tisztában, hogy az egész világot tekintve, Magyarországon az egyik legmagasabb a lakosságarányos Covid-halálozás. 

Az utóbbi, eléggé mellbevágó – ám a kormányzati kommunikáció átalakítását messzemenően igazoló – adat okairól Hann Endrét, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatóját kérdeztük. Mint mondta, az tulajdonképpen természetes, hogy a mostanihoz hasonló veszélyhelyzetben előnyt élvez a mindenkori hatalom. Ehhez még az is hozzájárul, hogy általában népszerű dolog az – itt amúgy is rossz helyzetben lévő – ellenzéket bírálni. Ráadásul ők hibákat is elkövettek, hiszen előbb magukra húzták az oltásellenességet, aztán a kommunikációban elbizonytalanodtak és nem tudtak kitörni ebből a helyzetből. Mindezt viszont Orbán Viktor és csapata hatékonyan kihasználta. Már csak azért sem volt nehéz dolguk, mert hosszú ideje uralják a közbeszédet, a kezükben lévő média sokkal több emberhez jut el, mint a helyzetről kiegyensúlyozottabban beszámoló sajtó.   

Szociálpszichológus lévén, Hann Endre azt is hozzátette, hogy a társadalom borzasztóan éhes a reményre, a jó hírekre. Nemcsak arról van szó, hogy ugyanazt a jelenséget sokan eltérően ítélik meg, hanem az is tény, hogy gyakran nem akarunk szembenézni a tényekkel. Függetlenül a napi politikától, ennek van egy ilyen emberi vonatkozása. Ez is magyarázza, hogy a lakosság jelentős része nincs tisztában a halálozási adatokkal, még akkor sem, ha közvetlen környezetében, rokonai, barátai, ismerősei között is szedett már áldozatokat a járvány. 

A Medián vezetője szerint azonban más is van e jelenség mögött. Ebben az országban ugyanis az emberek nagy része tájékozatlan, tudatlan és emiatt könnyű félrevezetni. A jelenlegi vezetés sok esetben erre játszik rá. Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, tudatos butítás folyik. Ebből a szempontból szerinte most még rosszabb a helyzet, mint a Kádár-rendszer idején volt. A hatalmon lévők abban az időben is hazudtak, a maguk érdekében politizáltak, de az akkor még egyeduralkodó Magyar Televízió a műveltséget gyarapító, s a tájékozódást megkönnyítő csatorna volt. Napjainkban rengeteg tévé közül választhatnak a nézők, de ezek túlnyomó része leginkább csak felületes szórakoztatást kínál.

A közvélemény-kutatás által igazolt sikeres propaganda különösen annak fényében érdekes, hogy jövőre ismét parlamenti választás lesz. Orbán Viktor és csapata a jelek szerint jó kísérleti terepnek tekinti a válságkezelést uralma meghosszabbítása szempontjából. Különösen tanulságos, hogy – mint politikai pályafutása alatt már annyiszor – milyen eredményesen vált a miniszterelnök, ha úgy érzi, arra van szüksége. Leendő ellenfeleinek erre is fel kell készülniük.