Orbán kalandorsága és a Fidesz néppárti tagsága

HírKlikk 2021. március 2. 20:15 2021. márc. 2. 20:15

Közeledik az idő, amikor Orbán pártját kiteszik az Európai Néppárt frakciójából, mert a CDU/CSU képviselői is meg akarják szavazni a frakció új működési szabályzatát. Hiába fenyegetőzik a magyar miniszterelnök, aki két napja a Kormányfői Hivatal fejléces papírján üzent pártügyben Manfred Webernek – szögezi le a Süddeutsche Zeitung, hozzátéve: már régen úgy van, hogy ha bírálat éri a Fideszt, akkor az Orbán számára a magyarok elleni támadással egyenlő.

Idáig is ki lehetett zárni egy egész nemzeti delegációt, de mostantól a felfüggesztés is lehetővé válik. Jól értesült körökből úgy tudni, hogy a képviselőcsoport csak azt a jogot szeretné magának, ami már eddig is megillette a pártcsaládot. Az azonban nem kétséges, hogy a lépés válasz a magyarok rengeteg nyilvános és színfalak mögötti kirohanására, miután az országban – uniós tagság ide vagy oda – illiberális demokrácia épül. 

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: mindenképpen meglesz a szavazás – írja a Süddeutsche Zeitung, amely szerint nagyon valószínű, hogy összejön hozzá a szükséges kétharmad. 

Orbán feltehetőleg azért emeli a tétet, mert látja, hogy immár nem megy simán az együttműködés a németekkel. Idáig Merkel és Ziemiak főtitkár védte. Nem tették ki az év végén még Deutsch Tamást sem, noha Gestapo-módszerekkel gyanúsította meg Webert. De most már az sem számít, hogy az Országgyűlés még nem iktatta törvénybe a gazdasági mentőcsomagot, amivel Orbán változatlanul zsarolhat. A bírálók közé tartozó skandináv, lengyel és Benelux-törvényhozók felkapták a fejüket, amikor Caspary, az uniópártok strasbourgi vezetője négy napja a reform mellett foglalt állást. Bizonyosan egyeztetett előtte Armin Laschettel, a párt új elnökével. 

Mégis sokan félnek, hogy nem jön-e létre valamiféle külön megállapodás az utolsó pillanatban Budapest, Berlin és München között. Egy luxemburgi képviselő szerint azonban nevetséges és felelőtlen volna, ha megint nem történne semmi. Viszont az biztos, hogy a kompromisszum jóvoltából jogaikat tekintve, a felfüggesztett képviselők nem kerülnének rosszabb helyzetbe, mint független társaik. 

Caspary szerint az EPP normális együttműködésben érdekelt, de ehhez a Fidesznek meg kell változnia és tisztáznia kell a nézeteltéréseket. Az új szabályzat felhívás a pártvezetőknek, hogy ne halogassák tovább a kérdést és beszéljék meg Orbánnal, benn akar-e maradni a pártcsaládban és ennek érdekében hajlandó-e az elvárt viselkedésre – mutatott rá Caspary. Aki egyúttal kalandorságnak minősítette, hogy a magyar politikus pár napja – a közös világnézet alapján – megbízható harcostársaknak minősítette a Fideszt és a Meloni-féle posztfasiszta Olaszország Fivéreit.