Orbán kedvenc minisztere ellen tiltakoznak Amerikában

HírKlikk 2019. március 27. 12:32 2019. márc. 27. 12:32

Palkovics László Berkeley egyetemen tervezett előadása elleni tiltakozásra szólít fel Lázár György a Hungarian Free Press portálon. A magyar minisztert a mechanikus gépészet kar hívta meg, és vendéglátója április 4-én Francesco Borrelli professzor lesz.

Lázár felhívja írásában a figyelmet arra, hogy Palkovics László jobboldali politikus, Orbán Viktor miniszterelnök szoros szövetségese, és az előadás szinopszisából az derül ki, hogy amit elmond, propaganda lesz a magyar kormány számára. „Orbán elvárja, hogy politikusai elmenjenek mindenhová, és reklámozzák Magyarországot. Emellett a kormány ellenőrzése alatt álló magyar média boldogan hirdeti majd, hogy a szélsőjobboldali politikusokat még a Berkeley egyetemen is szívesen látják.

Lázár hozzáteszi: félreértés ne essék, Palkovics László komoly akadémiai karriert tudhat maga mögött, de évekkel ezelőtt felhagyott az aktív kutatással. „Okos, agresszív és gyorsbeszédű, Orbán egyik kedvence. 2016-ban lett oktatásügyi helyettes államtitkár, és két évvel később nevezték ki az új innovációs és technológiai minisztérium tárcavezetője. Azóta háborút indított a Magyar Tudományos Akadémia függetlensége ellen. Nem ért el haladást a magyar oktatásügy minőségének javításában, ehelyett készségesen asszisztált az egyetemek függetlenségének támadásában. Része volt a CEU - vagy ahogyan ő nevezi, a Soros egyetem - „száműzésében”. Carol Christ a Berkeley egyetem kancellárja, egyben a CEU igazgató tanácsának tagja, és 2017. áprilisában Leon Botsteinnel, a Bard egyetem elnökével közösen vezércikket írt a Washington Postban „Magyarország idegengyűlölő támadása a CEU ellen mindenhol veszélyt jelent a szabadságra” címmel.

„Természetesen Borrelli professzor azt hív meg, akit akar, de úgy gondolom, a kar hibát követ el, ha egy jobboldali populistának, aki ügyesen használja fel korábbi akadémiai karrierjét arra, hogy kortes beszédet mondjon a Berkeley egyetemen. Ez nem más, mint PR-trükk” - írta Lázár, felszólította olvasóit, hogy tiltakozzanak ez ellen, és megadta Borelli, valamint Christ kancellár elérhetőségeit.   

Forrás: Hírklikk