Orbán kormányinfója: őszintén hazudni

Föld S. Péter 2019. január 11. 15:36 2019. jan. 11. 15:36

Amint várható volt, megosztotta az embereket Orbán Viktor csütörtöki produkciója. Gajdics Ottónak, a Magyar Idők főszerkesztőjének például nagyon tetszett, teljesen odavolt attól, amit Orbántól a kormányinfón hallott. Persze, Gajdics Ottóról tudvalevő, nem csupán a Magyar Idők első embere, de ő volt a nyíregyházi főiskola utolsó KISZ-titkára is. Neki tehát hivatalból már akkor is minden tetszett, mint ahogyan – ugyancsak hivatalból - tetszik ma is.

Mások, főleg olyanok, akik nem voltak a nyíregyházi főiskola utolsó KISZ-titkárai, kevésbé voltak elragadtatva attól, amit Orbántól hallottak. Sőt, olyan is akadt közöttük, aki kifejezetten azt mondta, hogy Orbán tegnap összevissza hazudozott.

Ez utóbbi azonban nem biztos, hogy igaz. Tény, hogy mondott valótlanságokat, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy hazudott. Aki hazudik, az el akarja titkolni mások előtt az igazságot, valótlanságokat viszont úgy is lehet mondani, hogy az ember nincs birtokában a valós tényeknek. Mindez csak látszólag bonyolult, valójában egyszerűbb, mint gondolnánk. Esterházy Péter ezt így fogalmazta meg: „Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.”

Vagyis, próbáljuk meg azt gondolni, hogy Orbán nem akarta megtéveszteni a hallgatóságát. Igaz, a baj ebben az esetben nagyobb annál, mintha hazudni akart volna a megjelent újságírók előtt. Nincs kizárva, hogy ő és társai annyiszor elmondták már a tegnap is hallott valótlanságokat, hogy egy ideje ők maguk is elhiszik, amit mondanak. Amit Orbán a baloldali (mondjuk így: kormánykritikus) médiatúlsúlyról, vagy épp a korrupcióról mondott, az nyilvánvalóan köszönőviszonyban sincs a valósággal. Azonban nem biztos, hogy hazudni akart, amikor nem mondott igazat. Még az sem kizárt, hogy kezdetben lehettek neki és társainak nehéz perceik, amikor még elpirultak attól, amit önmaguktól hallottak, de lehet, hogy mára tényleg úgy tudják, ahogy nekünk mondják.

Amúgy Orbánnak egy igaz mondata biztosan volt a csütörtöki kormányinfón. Az, amikor – nem szó szerint – azt mondta, hogy „manapság az egyszerű mondatokra van igény, a bonyolultabb megfogalmazásokra nincs kereslet.”

Ezt ismerte fel annak idején a Fidesz, és alkalmazza azóta is, meglehetős sikerrel. Egyszerű, tagolatlan mondatokban kell szólni az emberekhez. És az sem baj, ha különösen kezdetben, lesznek olyanok, akik emiatt fanyalognak. Gond egy szál se, majd megszokják ők is ezt a hangvételt, vagy, ha végképp nem, akkor elmennek.

Aki nincs velünk, az nincs.

Ne törjünk hát pálcát a miniszterelnök fölött: lehet, hogy kegyelmi állapot az övé, és tényleg hisz abban, amit mond.