Orbán kormányrendelettel is támogatja Karácsony feltételeit

Kardos Ernő 2020. január 2. 08:53 2020. jan. 2. 08:53

Az utolsó pillanatban, de a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányhatározat, ami hivatalosan is támogatja a Fővárosi Közgyűlés feltételeit, amelyek teljesülése nélkül Budapest nem engedélyezte volna az atlétikai világbajnokság megrendezését.

Orbán Viktor aláírásával megjelent az a kormányhatározat, amely kimondja, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére – az atlétikai központ megépítése érdekekében – a kormány teljesíti azokat a feltételeket, amelyekről korábban a fővárossal megállapodott. A rendelet leszögezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése lényegében egybeesik a kormány által korábban megfogalmazott döntésekkel. Így az Egészséges Budapest Programmal, amelyet a kormány megerősít.

A kormányrendelet hivatalosan is felkéri Budapest főpolgármesterét, valamint a budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztost, illetve a sportszakmai szervezetek vezetőit, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges támogatás meglétéről, az atlétikai központ megvalósításáról tájékoztassák a világbajnokság szervezőit.

Mint ismeretes, korábban a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely, főpolgármester javaslatát, amely öt feltétel teljesítéséhez kötötte az atlétikai stadion megépítését. Mindenek előtt a következő öt évben a főváros 50 milliárdos forrást kér az önkormányzatoknak az egészségügyi alapellátás fejlesztésére. Karácsony további feltétele volt még, hogy a kormány teljesítse azt a megállapodást, amelyet Tarlós Istvánnal a közösségi közlekedés fejlesztéséről megkötött. A főpolgármester ezen kívül kérte, hogy Csepelen valósuljon meg a csepeli nagyerdő programja. Ami pedig az atlétikai stadiont érinti: olyan rendezvényközpont épüljön, amely nem csak sport-, hanem szabadidős célokra is igénybe lehet venni, s végül: a teljes beruházás legyen átlátható és ellenőrizhető.

Az Orbán Viktor aláírásával megjelent kormányrendelet az öt feltétel teljesülését írásban is támogatja, ami azt jelenti, hogy megvalósulhat Orbán Viktor kormányának terve, s megrendezik Budapesten a 2023-as atlétikai világbajnokságot.