Orbán körül forog Európa

HírKlikk 2018. január 9. 08:08 2018. jan. 9. 08:08

Az Európa közeljövőjét meghatározó küzdelem központi figurája Orbán Viktor - állítja a brit The Observer, amely szerint a német belpolitikát is befolyásolhatja a magyar miniszterelnök, amivel közvetve hozzájárulhat Európa egységének gyengítéséhez.

Európa ugyan számos komoly kihívással küzd kezdve a brexittől, az idegengyűlölő extremizmus erősödésén át az orosz nyomulásig, ám nem ezek a legnagyobb gondjai - írta a brit Guardian kiadásában megjelenő, 1791 óta publikált The Observer vasárnapi hetilap. A cikket a Napi.hu szemlézte.

Az újság úgy véli, hogy az EU keleti és nyugati tagállamainak konfliktusa a legsúlyosabb probléma. Ennek a csatának a frontján, a viták középpontjában Orbán Viktor áll - vélik az Observer szerkesztői. A magyar kormányfő szerintük láthatóan büszke arra, hogy ellenáll az Európai integráció erősítésének. Annak a politikának, amelyet elsősorban Emmanuel Macron francia államfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képvisel.

Orbán egyebek mellett "morális imperializmussal" vádolta Angela Merkel német kancellárt és felszólított a keresztény kultúra védelmére a muszlim invázióval szemben. Durva kirohanásai megdobták hazai népszerűségét és megerősítette azt az imázsát, hogy ő ad hangot a kelet-közép-európai országok erősödő ellenállásának az EU-n belüli francia-német dominanciával szemben.

A magyar miniszterelnök a múlt héten gyakorlatilag Angela Merkel német kancellárral szállt szembe, amikor elismételte destruktív, nacionalista-populista, bevándorlóellenes programját a CSU konferenciáján - vélik az Observer szerkesztői. A bajor CSU Merkel pártja, a CDU partnere, amely a bevándorlás kérdésében sokkal keményebb állásponton van, mint a kancellár.

Ezért Orbán Viktor fellépése Angela Merkel belső ellenzékét erősítette, s ezzel hozzájárulhat ahhoz, hogy kudarcot valljanak a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) koalíciókötési tárgyalásai. Ha Merkel elbukna, akkor az európai politikai játéktér egyik kolosszusa, Németország meggyengülne.

A konfliktus elsősorban az EU 2021-ben induló új hétéves költségvetése körüli vitában éleződhet ki. A német vezetés bevallottan Lengyelország és Magyarország nagyobb együttműködési készségéhez kötné a pénzek átutalását.

Ez azonban az Observer szerkesztői szerint visszaüthet, mert megerősítheti a számos kisebb EU-tagországban érzékelhető Brüsszel-ellenes hangulatot. Ezzel még távolabb kerülhet a megvalósulástól az egységes, erős Európa álma.