Orbán-közeli cégen keresztül vehetünk harci járműveket Erdogánéktól

HírKlikk 2019. október 23. 08:40 2019. okt. 23. 08:40

Törökországból kerülnek katonai eszközök hamarosan Magyarországra, és a vevő nem közvetlenül az állam lesz, egy magyar közvetítő cég üti nyélbe az üzletet – tudta meg a HVG.

A lap felidézi: másfél évvel ezelőtt új vállalkozást alapított az évente 10–20 milliárd forint profitot termelő építőipari vállalat, a Duna Aszfalt tulajdonosa. A HT Divison Zrt. fő tevékenységeként a gépek, berendezések kereskedelmét jelölték meg. A vállalkozás csak felerészben a Mészáros Lőrinccel számos közös üzletet jegyző Szíjj Lászlóé, a tulajdonostársa bizonyos Suat Gökhan Karakus. A török üzletember alapító ügyvezetője volt annak az AMX Nador House Hungary Kft.-nek, amelyben 2015–2016-ban a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, a BDPST is tulajdonos volt.

A HT Division most arra készül, hogy páncélozott harci járműveket vásároljon az egyik török gyártótól, a Nurol Makinától. A végső fázisában járó ügylet értéke mintegy 10,5 millió euró, vagyis nagyjából 3,5 milliárd forint. 

A lap azt írja, honvédségi körökben már jó néhány hónapja nyílt titok, hogy Törökországból érkeznek páncélozott harci járművek Magyarországra. Azt azonban csak a legbelső körök tudhatták, hogy ezeket az eszközöket nem közvetlenül az állam vagy annak valamelyik intézménye, például egy állami hadiipari vállalat veszi meg a török gyártótól, hanem egy magyar–török vegyesvállalaton keresztül érkeznek, amely cég ráadásul a lehető legközelebb áll a magyar miniszterelnökhöz.

Forrás: hvg.hu