Orbán kristálypohara megrepedt

HírKlikk 2019. október 25. 08:22 2019. okt. 25. 08:22

Megrepedt a kristálypohár, nem lesz már olyan csengő a hangja. Életjelet adott magáról a demokrácia. Ilyen gondolatok csapódtak le amerikai politikusokban, akik figyelemmel kísérik a magyar politikát, így az önkormányzati választást is. Az eredmény szinte mindannyiukat meglepte. Magyarország egyébként egyre nagyobb figyelmet kap, mert Washingtonban folyamatokat néznek, és most az oroszok előrenyomulása Kelet-Európában megtorpanni látszik.

Simonyi András volt washingtoni nagykövetet – aki most is ott él - a Klubrádió Esti gyors című műsorában Gergely Zsófia arról kérdezte, hogy milyen hatása volt a New York Times cikkének, amely David Cornstein budapesti nagykövetet mutatja be. Nem is akárhogy! Van benne egy olyan történet, ami szerint a Trump-Orbán találkozóról hazafelé tartva a különrepülőgépen Orbán és Cornstein is alsóneműre vetkőzött, úgy beszélgettek, trécseltek kedélyesen. Simonyi András szerint ez enyhén szólva bizarrnak tűnik.

Ám nem a poén a lényeges ebben, hanem az, hogy az idős Cornstein, mintha a bátyja lenne Orbánnak, ilyesféle szereposztás látszik. S ami még lényeges, hogy összeköti őket Arthur Jay Finkelstein személye, aki választási tanácsadó volt a republikánusoknál, a Fidesz gyűlöletkampányának egyik kitalálója, a Soros György elleni hadjárat egyik szellemi atyja.

Az Amerikai Egyesült Államokban aggódva figyelik Orbán külpolitikáját, egyre többen vélik úgy, hogy azt Moszkvából irányítják, ami egy NATO-szövetséges ország esetében elég furcsa. A magyar miniszterelnök ily módon belekeveredett az amerikai belpolitikába. Márpedig – ahogyan a Simonyi András által idézett mondás tartja - ahol elefántok szeretkeznek, ott nem jó fűnek lenni. És Orbán nem elefánt.

Mellesleg a kormányfő eddig jól mozgatott majdnem minden amerikai nagykövetet, csakhogy ez hosszú távon nem szolgálja Magyarország érdekeit, de még Orbánét sem.

Forrás: Klubrádió