„Orbán legújabb bejelentése mérhetetlenül visszataszító"

HírKlikk 2020. december 20. 17:45 2020. dec. 20. 17:45

Nagy vitákat váltott ki Orbán Viktor szombaton bejelentett négypontos gazdaságvédelmi csomagjának az a része, amely a helyi iparűzési adó megfelezését írja elő. Nemcsak az ellenzéki önkormányzatok háborodtak fel, de a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is tiltakozott az intézkedés ellen. „Mérhetetlenül visszataszítónak tartjuk, hogy a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal” – írták a Facebookon megjelentetett közleményükben.

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről – olvasható a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökségének az atv.hu által idézett nyilatkozatában. 

A szervezet Facebook-oldalán található bejegyzésben kiemelik, „mérhetetlenül visszataszítónak tartjuk, hogy a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal.”

Gémesi György, a MÖSZ elnöke szerint, „az Orbán-kormány eddigi gyakorlata alapján, okkal feltételezhetjük, hogy a miniszterelnök a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon akarja kompenzálni”. Mint írja, „ezzel kivégzi az önkormányzatiságot, a rendszerváltozás egyik legfontosabb értékét és értelmét, megcsúfolja a választói akaratot, elveszi a magyar települések autonómiáját.”

Követeléseiket a következő pontokba szedték:

Követeljük, hogy a kormány az önkormányzati szövetségekkel való megállapodás nélkül semmiféle, az önkormányzatok bevételeit érintő döntést ne hozzon.
• A január 15-ére kitűzött önkormányzati egyeztetésig az iparűzési adóról szóló döntést függessze fel.
Követeljük, hogy a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert.
Követeljük, hogy a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében.
Követeljük, hogy a kormány az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat.

 
Forrás: Hírklikk