Orbán lelkében bomba robbant

Lendvai Ildikó 2019. május 19. 15:42 2019. máj. 19. 15:42

Ennek a szegény miniszterelnöknek most az egyszer cudar nagy pechje volt. Olyan szépen szárba szökkent már a külpolitikai projektje: parolázni minél több egyeduralomra törekvő, nemzeti szólamokkal kábító ellenszenves figurával, de csupa olyannal ám, aki vagy belülről, vagy kívülről az Unió gyengítésében érdekelt. A sorozatot az amerikai út koronázta meg - és erre tessék! A terv egyik tartóoszlopa, az osztrák Szabadságpárt vezére kidől a sorból - mit kidől, kizuhan, nyakig bele a sárba.

Pont ő, akivel Orbán a legszívesebben példálózott: "Európának át kellene vennie az osztrák modellt", a néppárti konzervatívok öleljék keblükre a szélsőjobboldalt. Erre, püff neki, előkerül a videó, amelyen a későbbi alkancellár, a melldöngető hazafi orosz pénzért árulja a hazát, véletlenül épp Orbán médiapolitikájára hivatkozva. Hogy miért ragaszkodnak szinte betegesen ezek a politikusok az örökösnőkhöz, ki tudja! Kósának ott volt a csengeri, Strachénak most az orosz.

Pedig az amerikai vizit még milyen remekül sikerült! Trump ikertestvérének nevezte Orbánt. Ekkora ikersztori utoljára akkor járta be a médiát, amikor márciusban a debreceni állatkertben a gyűrűsfarkú makik családjában születtek hármasikrek. Nekem az is tetszett. 

Vannak anyukák, akik szeretik egyformán öltöztetni az ikreket, Trumppal azért ez nem jött be, bár a jószándék látszott a megjelenés színharmóniájában: Orbánnak a nyakkendője volt narancssárga, Trumpnak a hajfestéke. Nem mintha bajom volna bármelyikkel, pontosabban: nem ez a bajom velük. 

Úgy ültek egymás mellett a fotó kedvéért a két, ugyanabba az irányba fordított fotelben, mint az ikrek az iker-babakocsiban. Pedig iszonyú nehéz így, egy síkban, és nem egymással szemben kezet fogni, próbálják csak ki! Az egyiknek át kell nyúlnia saját magán, hogy jobbjával oldalvást megközelíthesse a másiknak a kezét. Itt Orbán vállalta a tornamutatványt: megérte neki.

Már csak ezért is nagy kiszúrás, hogy amíg ő a sikerek reményében az óceánt is átszeli, épp a szomszédból éri a bombarobbanás. Végül is igaza lett: Európának tényleg át kellene vennie az osztrák modellt. Ott drámai szakítással végződött a konzervatívok és a szélsőjobb koalíciója.