Orbán: lesznek új korlátozások

HírKlikk 2020. július 10. 08:04 2020. júl. 10. 08:04

A behurcolás elleni védekezés a legfontosabb – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

„Mindenki előtt ismert, egy csatát megnyertünk. A fertőzés első nagy hullámát letörtük, most már a gazdasági következmények enyhítésével, munkahelyek teremtésével foglalkozunk, és készülünk arra, hogy mi lesz, mert vakcina nincs, és ha nincs vakcina, akkor nem tudjuk megölni, eltenni láb alól az ellenséget, amit most egy vírust testesít meg. Tehát együtt kell vele élnünk” – kezdte a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjújában – írja a Magyar Nemzet.

„A számok szomorúak, Egyesült Királyság 242 ezer, Spanyolország 73 ezer, Franciaország 61 ezer, Hollandia 44 ezer, Belgium 35 ezer, Belgium akkora ország, mint mi. Magyarország kevesebb, mint 800. Eddig ez jól néz ki. A fertőzöttek száma azonban Horvátországban hamar, két hét alatt felszaladt tízszeresére, Szerbiában négyszeresére. Sőt, még Szlovéniában is, akik a legsikeresebben védekeztek, szintén növekedő-félben van a veszély, amit most behurcolásnak hívnak.

Magyarország rendben van, de miután ami Európában történik, az ránk is hatással van,

mert jönnek külföldiek, és mi is, különösen nyáron jövünk-megyünk, behurcoljuk ide a vírust.

Azt látom, hogy minden újabb fertőzés esetén, az operatív törzs vizsgálatai szerint, mindig megtalálható valamilyen külföldről származó elem, mozzanat. A behurcolás ellen kell védekeznünk.

Az operatív törzs ma délig kapott határidőt arra, hogy letegyen egy javaslatot az asztalra, amely a behurcolás elleni védekezést tartalmazza.

Nézzük, mit csinálnak a szomszédok, különösen Ausztria, ahol kombinált csomagot állítottak össze, amiben karantén, mintavétel, határellenőrzés együttesen szerepel.”

Legyen az a jelszó, hogy több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható lesz.

„Az uniónak mindig hét évre készül pénzügyi terve, nevezzük költségvetésnek, most azonban a járvány miatt térdre esett, vagy szeptemberre térdre eshet jó néhány, nálunk egyébként gazdagabbnak gondolt, nálunk gazdagabb, de pénzügyileg sérülékenyebb ország. A portugálok miniszterelnöke jövő hét elején érkezik, nézem a spanyol számokat, eladósodás száz százalék fölött, a franciák sem néznek ki valami acélosan, tehát itt sürgős és gyors pénzügyi segítségre van szükség, ezért a költségvetés mellé odatesz az Európai Unió – a tervek szerint – egy magyar elme számára felfoghatatlan méretű, nagyságú pénzügyi, gazdasági újraindítást szolgáló csomagot. 750 milliárd euróról beszélünk” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: rengeteg pénzt kell most betenni a gazdaságba a növekedés újraindítása érdekében. Azonban ez a pénz nincs. Ezért úgy döntöttek a nagyok, beszéljünk egyenesen, hogy hitelt vegyünk fel, mert a pénzpiacon van hitel, a tulajdonosaink oda is adják, ha fizetünk nekik kamatot, mert ők azt szeretik, ha felvesszük ezt a nagy összegű hitelt, akkor utána osszuk szét egymás között, mondja az unió, a gazdaságaink újraindítása érdekében.

Magyarország sosem volt rabszolgatartó ország, meg azt sem szerettük, ha mi leszünk rabszolgák. Ez nagy különbség a nyugat-európai országok és közöttünk. De egyfajta rabszolgaságot ismer a magyar, összeköti a hitellel, és van az a kifejezés, hogy adósrabszolga, ami azt jelenti életed végig adós leszel – magyarázta a miniszterelnök.

26 országgal kerülnénk szembe, ha megvétóznánk a hitelfelvételt. Ezt csak a legvégső esetben szabad megtenni – húzta alá a kormányfő, hozzátéve: fontos, hogy ne korlátozzuk egymást abban, hogy melyik tagállam hogyan használja fel a pénzt.

Legyen a pénzelosztás igazságos, rugalmas, és ne keverjük bele a politikát

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a baloldal mindig pénzügyi szankciókkal fenyeget, ha valaki nem ért egyet velük valamilyen kérdésben. „Szokássá vált az európai világban, hogy megtámadják azt, aki nem migrációpárti, aki védi a családot, aki a nemzetét szereti, aki a keresztény tanítást próbálja beépíteni a politikájába. Nagyon jellemző a nagyszájú balliberális hőbörgés, ez azonban zsákutca” – jegyezte meg.

Az uniós jogállami viták kapcsán, a kormányfő úgy szólt: hiába támadják hazánkat, ha összehasonlítanánk a magyar és német jogállamiságot, mi kerülnénk ki győztesen. Nálunk például elképzelhetetlen, hogy alkotmánybírák lehessenek párttagok.

Ha jogállamiságról akarunk beszélni, üljünk le egymással és beszéljünk komolyan. Most azonban bajban van Európa, foglalkozzunk ezzel, ne hozzuk elő a jogállami vitákat.

Ne keverjük össze a kettőt, mert akkor nem lesz gazdasági újraindítás, nem lesz költségvetés, csak elhúzódó viták – emelte ki.

Forrás: Magyar Nemzet