Orbán levele nem fenyegetés, inkább ajándék a Néppártnak

HírKlikk 2021. március 1. 18:19 2021. márc. 1. 18:19

Az Európai Parlament néppárti frakciójának több tagja is azt mondta, hogy a Manfred Weber frakcióvezetőnek küldött levél nem annyira fenyegetés, mint inkább ajándék, és remélik, hogy Orbán Viktor tartja a szavát. Azaz valóban kiválik a csoportból, ha ott a várakozásoknak megfelelően kétharmad áll ki az új szabály mellett.

A néppárti frakció tagjai a Politiconak nyilatkoztak erről a Népszava által közölt nemzetközi sajtószemle szerint. A Politico megjegyzi, hogy a Néppárt igazából nincs rászorulva a magyar képviselőkre, mert azok távozása után is a legjelentősebb erő maradna az Európai Parlamentben. Jelenleg 187 tagja van, ez csökkenne 12-vel. Ugyanakkor a nagy rivális szociáldemokraták csak 145 képviselőt tudnak felmutatni a 705 fős testületben.

Othmar Karas, az Európai Néppárt alelnöke, az osztrák EP-delegáció vezetője azt mondta a Frankfurter Rundschaunak, hogy nem hagyják magukat zsarolni. Szerdán mindenképpen megszavazzák a javaslatot. Ő maga pedig ragaszkodik ahhoz, hogy a néppárti képviselőcsoport az értékek és a jogok védelmezőjeként befelé is hiteles legyen.

A néppárti képviselőcsoport egyik bennfentese a Spiegelnek azt mondta: remélhetőleg Orbán nem tágít a bejelentésétől, mert fenyegetése sokak számára ösztönzést jelent, hogy tovább kell menni ezen az úton. És végre egyértelműen el kell határolódni a Fidesztől.

A Süddeutsche Zeitung szerint a Néppártnak immár színt kell vallania, mert Orbán Viktor az elővágással kierőszakolja azt a döntést, amelyet pedig még hosszú ideig el lehetett volna odázni. A kommentár szerint a Néppárt már egy ideje se kiköpni, se lenyelni nem tudta a Fideszt. Most azonban elmozdult a holtpontról a dilemma, a magyar kormány mind messzebb kerül az EU-tól.

Forrás: Népszava