Orbán licitje

Dr. Dávid Ferenc       2021. június 13. 12:40 2021. jún. 13. 12:40

2021. június 11-én Orbán Viktor a „Magyarország újraindul!” címmel megrendezett gazdasági konferencián bejelentette, hogy amennyiben hazánknak idén sikerül elérnie az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek a kormány visszaadja az átlagjövedelem után befizetett személyi jövedelemadót. A kormányfői bejelentés – számítások szerint – 550-580 milliárd forintot jelent. A tervezett lépés célja, hogy a gyermeket nevelő családok a koronavírus-járvány következtében felhasznált tartalékaikat újra feltölthessék.

Mindig gondban vagyok, amikor egy olyan kormányzati intézkedésről kell véleményt formálnom, ami látszólag széles társadalmi rétegek számára kedvező, ugyanakkor rendszeridegen és nem felel meg az igazságosság és a szolidaritás követelményének. Ilyen volt például a 25 év alatti munkavállalók esetében az átlagkereset szintjéig történő személyi jövedelemadó (szja) fizetési kötelezettségének eltörlése (ez is jövőre lép hatályba), és ilyen a most meghirdetett „orbáni” adó-visszatérítés.

  1. A miniszterelnök múlt pénteki bejelentésével végleg szétzúzta az egykulcsos szja rendszerét, hiszen megint – a 25 év alatti munkavállalókon és a négy gyermekes édesanyákon túl – egy újabb csoportot jutalmazott meg adómentesítéssel, illetve adó-visszafizetéssel. Az egy gyermekes – viszonylag jól kereső – családok összességében milliós nagyságrendű extra jövedelemhez juthatnak jövő tavasszal, de az állásukat vesztők, alkalmi- vagy idénymunkát végzők, illetve rövidített munkaidőben (Kurzarbeit) keveset keresők népes tábora ismét rosszul járt. A tönkrement vagy csődközelbe került önfoglalkoztató egyéni vállalkozók is vesztesek, hiszen bevétel hiányában, kevés adót fizettek, ezért kevés is jár vissza. Orbán tehát közvetlenül a parlamenti választást megelőző időszakban nyitja meg a központi pénzes zsákot. Fontos számára, hogy éppen jövő február-márciusban érezzen hálát a nép a jóságos vezető atyai törődéséért.
  2. Az is elgondolkodtató, hogy miért ilyen későn „ébredt fel” a miniszterelnök és kormánya. Tavaly márciusban köszöntött ránk az elszegényedés korszaka, de csak most kezdtek adakozni a válságkezelés vezetői. Az elmúlt tizenöt hónapban érdemben nem törődtek a munkanélküliekkel, a kisnyugdíjasokkal, a bezárt boltok, szalonok, éttermek kis tulajdonosaival. És most sem őket karolják fel, hanem azt a viszonylag jól kereső réteget, amely különösebb erőfeszítés nélkül átvészelte a krízist. A szegények, az elesettek, a kiszolgáltatottak eddig is csak morzsákhoz juthattak, és a most bejelentett intézkedés sem javít a sorsukon.  Mondjuk ki: a miniszterelnök igazságtalan és minden szakmai megfontolást nélkülöző kezdeményezéssel állt elő, amely közgazdasági és szociális megközelítésből egyaránt elfogadhatatlan. Inflációgerjesztő hatása prognosztizálható, és az állami költségvetés pozícióit is rontja, azaz növeli a hiány mértékét. A kiskereskedelmi fogyasztást sem serkenti, hiszen nem a rászorultak kapják, hanem a tartalékolásra is képes munkavállalók, családok.
  3. Nehéz helyzetbe került a demokratikus ellenzék, hiszen jól érzékelhető, hogy a pártelnök-miniszterelnök magasabb sebesség-fokozatba kapcsolt és emeli a tétet. Olyan ígéreteket fogalmaz meg és olyan intézkedéseket kezdeményez, amelyekkel korrekt módon szinte lehetetlen versenyre kelni. Azt is tapasztalhatjuk, hogy Orbán Viktor előtt csak egyetlen cél lebeg: a parlamenti választás megnyerése. Ennek elérése érdekében csaknem bármire hajlandó, még az ország költségvetési stabilitását is képes kockára tenni. Ha győz, megérte, ha veszít, utána az özönvíz, küzdjön meg a nehézségekkel a sokpárti koalíció.

Orbán saját hatalma megtartásáért felelőtlenül licitálni kezdett, de ebbe a menetbe semmiképpen nem szabad beszállni. Persze bizonyára lehet nagyokat mondani erről az oldalról is, viszont én nagyon óvnám a szövetséget kötött politikai pártokat a harsány, nagyotmondó bejelentésektől. Az ellenzéki közösség napokban megjelent együttes minimum-programja betartható vállalások gyűjteménye. Jó lenne a jövőben is megfontolt és mértéktartó módon kampányolni. Meggyőződésem, hogy egy tisztességes és betartható gazdaság-politikai ütemtervvel is leváltható a jelenlegi rezsim, nincs szükség ígéret-árverésre!