Orbán-magyar értelmező szótár Brüsszelből

Föld S. Péter 2020. december 11. 09:21 2020. dec. 11. 09:21

Orbán Viktor brüsszeli vitézkedését sokféleképpen értelmezik Magyarországon – a megítélés elsősorban pártállástól függ. Így aztán, vannak olyanok, akik szerint Orbán totális vereséget szenvedett, mert az unió mindent keresztülvitt, amit akart, mások Angela Merkelt kárhoztatják, amiért meghajolt Orbán akarata előtt, és a német autógyárak érdekeit előbbre valónak tartotta, mint a magyar emberek vágyait. Mi most és itt nem mennénk bele ebbe a vitába, meg sem próbálunk igazságot tenni. Viszont összegyűjtöttünk néhányat a magyar miniszterelnök Brüsszelben elmondott ijesztő mondatai közül. Abból az alapvetésből indultunk ki, hogy a miniszterelnök tudja, mit beszél, tudatában van szavai értelmének.

Orbán (nem sokkal a döntést megelőző tanácskozás előtt): „Összes barátunkat összegyűjtöttük, ellenfeleinket semlegesítettük.”

Jelentése: Orbán – tőle nem szokatlan módon – katonai kifejezéseket használ. Ő nem tárgyalni szokott Brüsszelben, mert eszébe sem jut együttműködni. Mindenkiben ellenséget lát, akiket le kell győzni, csatában kell eltiporni. Orbán a tökéletlen katona, aki háborúban még valamennyire megfelel, ám békében teljes mértékben alkalmatlan. Békeidőben esetlenül mozog minden terepen, olyan, mint a partra vetett tengerész, imbolyog és szédeleg, neki a harc az igazi terepe, számára még az sem nagy ár, ha tudja, hogy vesztes csatába vezényli hadait.

Orbán: „Most segítséget kell nyújtani azoknak, akiknek erre szükségük van. Ezt diktálja a józan ész, ennek kell most érvényt szerezzek”.

Jelentése: Vegyétek észre, hogy kegyet gyakorlok, amikor leereszkedem közétek. Használjátok ki a lehetőséget, éljetek az alkalommal, ki tudja, mikor lesz erre legközelebb módotok. Örüljetek, amíg megengedő hangulatomban találtok, ilyenkor hajlandó vagyok segíteni a szerencsétlen, együgyű hülyéknek, de ez nem lesz mindig így, tudok én másként is beszélni, szoktam is időnként, kevésbé diplomatikusan, és ha nem értünk szót, odamegyek és akkora pofont kapok, hogy a fal adja a másikat.

Orbán: „Járvány idején, gazdasági bajok idején, teljesen észszerűtlen politikai vitákkal megterhelni a döntéseinket.”

Jelentése: Aggyátok ide a tiéteké pénzetek, aztán húzzatok elfele! Majd én megmondom, mire költöm a tőletek kapott lóvét, nektek ahhoz semmi közötök. Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát, és a fika egye meg az óvodást! Ti csak szépen utaljátok a pénzt, majd jelzem, hogy milyen címletekben kérem. És ha nem bírjátok megérteni a demokrácia lényegét, addig ütöm a fejeteket, amíg fel nem fogjátok, hogy mit akartam nektek mondani. Több Fidesz, kevesebb Európa!”

Orbán: „Már csak egyetlen dolgom van, hogy bemenjek a Farkasverembe”.

Jelentése: „Mivel a Farkasverem köztudottan Adolf Hitler német kancellár és háborús tömeggyilkos gazember gierlozi főhadiszállása volt, ti németek, jobb, ha tudjátok, mit gondolok rólatok. Ugyanazt, amit Demeter Szilárd mondott Soros Györgyről, akit Európa gázkamrájának nevezett. Vagy azt, amit Deutsch Tamás elvtársunk üzent a Néppárt frakcióvezetőjének, hogy ők ottan a Gestapo módszereiből merítenek. Nácik vagytok ti németek, ezt üzenem nektek, de hajlandó vagyok ezen felülemelkedni, és továbbra is támogatni a magyarországi autógyáraitokat, cserébe csak annyit kérek, hogy fogjátok be a pofátokat, ne ellenkezzetek velem, mert azt én ki nem állhatom. Olyankor kijövök a sodromból, és nehezen szoktam visszatalálni. És akkor tényleg nem szeretnék a helyetekben lenni, mert a legkisebb pofonom is halálos, de tudok nagyobbat is ütni. Hülye, náci németek!”

Orbán (közvetlenül a tárgyalás előtt): „Hogy a férfiak is értsék, hogy miről beszélek, egy hatlapos ulti van a kezemben, negyvennel és két szél ászszal. Ezt meg lehet oldani”.

Jelentése: Mi egy macsó párt vagyunk, számunkra a nő annyit jelent, hogy 2-vel kezdődik a személyi száma, unokát szül Kövér Lászlónak, a többi férfinak meg négy-öt gyereket, és akkor nem lesz megverve, ahogyan annak idején Varga István képviselőtársunk olyan képletesen kifejezte magát anno. Az ulti is a férfiaknak való, mert csak ők tudják felfogni e játék lényegét, hogy bár négy vagy öt aduval is lehet partit nyerni, hat lapnál már gyakorlatilag biztosra mehetünk, ha meg még negyven is van mellé, meg két szél ász, akkor tuti a győzelem. Hogy mi a negyven, meg mi a szél ász, abba most nem kezdenék bele, mert a 2-vel kezdődő személyi számosok úgysem tudnák felfogni, a férfiak meg úgyis tudják.