Orbán: Magyarország a magyaroké – Nem tudjuk, mi lesz karácsonykor

HírKlikk 2020. november 27. 08:29 2020. nov. 27. 08:29

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról szólt a vétó kapcsán, hogy mindent megfontoltak, mindent meggondoltak. Már júliusban jelezték, hogy többen nagy bajban lehetnek a második hullámban főleg gazdasági téren. Minden politikai vitát félre kell tenni mondta egy másik tábor, míg a másik oldal összekötötte volna a politikai kérdéseket a költségvetési ügyekkel – idézte a miniszterelnököt az Origo.

Most, ősszel, nem kellett volna engedni az EP-képviselőknek, és nem kellene ragaszkodni ahhoz, hogy politikai kérdéseket válságkezelési eszközökkel összekössenek.

Mi meg fogjuk tudni a védeni a nemzeti szuverenitásunkat, meg tudjuk védeni az országainkat a bevándorlástól. Nagy perspektívát látunk a közép-európai államokban – mondta a kormányfő.

Most kiderült, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön. Ma a közép-európai államok újjászületése az egyik legfontosabb folyamat – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, hogy a magyar és lengyel szavazat nélkül nem lesz Új generáció alap és hétéves költségvetés. Nem akarok kompromisszumot kötni, hanem egy megoldást kell találni erre a helyzetre. A bajba jutott államoknak minél hamarabb oda kell adni a pénzügyi alapokat – mondta a kormányfő. Ez egy szilárd pozíció – tette hozzá. Az EP és a Soros-hálózat úgy gondolta, hogy a jogállami kérdéseket kötnék a költségvetési kérdésekhez. Orbán szerint nem lehet minket pénzzel megvásárolni, ha szabadságról és a szuverenitásról van szó, akkor nem térünk el a szándékainktól.

A háttérben Soros György szövi a szálakat. Nem egészen érthető, hogy miért kell komolyan venni Soros szavait, ha amerikai állampolgár, és semmilyen befolyása nem lehet európai kérdésekre.

Csak az lehet Brüsszelben jogállam, aki beengedi a migránsokat – mondta a kormányfő. Ha a német elnökség nem enged az Európai Parlamenttől jövő nyomásnak, akkor nem alakul ki ez a helyzet. Ez a baloldali sajtószabadság – mondta Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a Project Syndicate nem hozta le a válaszcikkét.

Brüsszel fordítva ül a lovon a bevándorlást illetően, mivel a bevándorlás nem megoldás, hanem maga a probléma – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a fő kérdés a közép-európai térségben, hogy ne legyünk bevándorlóország. Ha egy országban myolc-tíz százalék lesz a bevándorló, akkor már csak arról lehet beszélni, hogyan éljenek együtt.

A nyugat-európai hazafiak úgy érzik, hogy napról-napra csúszik ki a talaj a lábuk alól. Nekünk nincsenek ilyen problémáink, így el kell kerülni azt a helyzetet, hogy bevándorlóország legyünk. Magyarország a magyaroké – tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy semmiképpen ne nyugatosodjunk úgy, hogy átvesszük a multikulturális társadalmat.

Két csatatér van most: a kórházak és az iskolák. A kórházakban életet, az iskolákban a munkahelyeket védjük – mondta a kormányfő.

A kórházakban nincsenek biztató jelek, most mindenkit kitartásra biztatok, mivel a korlátozásokból még két hét van. Összességében egyre többen vannak kórházban, és hamarosan el fogjuk érni a 10 ezres számot is – mondta a kormányfő.

Az egészségügy állni fogja a sarat – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk. 13 ezer helyszín lesz, ahol a tömeges oltás megtörténik majd.

December-január környékén kell bevezetni azt az oltási tervet, amikor még kevesebb vakcina érkezik majd, mint amennyi az igény. A torlódás elkerülése érdekében, előjegyzésbe vetethetik majd magukat az emberek, ez a program a jövő héten indulhat. Levélben és interneten lehet majd regisztrálni – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor a karácsonyi intézkedésekről közölte, hogy Nyugaton többen zárnának a síszezonban. Arra kérte az embereket ne fizessenek be nyugati síutakra. Természetesen senkit sem lehet bezárni, de amikor hazaérnek, akkor nagyon komoly karanténkövetkezmények lesznek, mivel a sízések voltak a legfőbb gócpontok.

Az operatív törzs egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok lesznek karácsonykor. Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni. Nyolc-tíz nap múlva fog a kormány dönteni erről – zárta a kormányfő.